Domažlické velké svatební koláče
90 min.
Ingredience
- Kvásek
- 60gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krupice
- 0,5decilitrMléko polotučné
- Na posypání
- 3lžíceCukr moučkový
- Na potření
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceRum
- 0,5kusCukr vanilka
- Těsto
- 600gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 3gramyCukr moučkový
- 100gramůMáslo čerstvé
- 100gramůHera
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžíceCitronová kůra
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- Tvarohová náplň
- 1kilogramTvaroh konzumní
- 4lžíceHrozinky
- 4lžíceBrusinky
- 1decilitrRum
- 3lžíceCukr moučkový
- 0,5kusCukr vanilka
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 200gramůPovidla švestková
- 3lžíceVoda pitná
- 0,5decilitrOlej slunečnicový
- 3kusyVaječný bílek slepičí
- 0,5lžíceCitronová kůra
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
20Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
407 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
44 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
1 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1V misce si připravíme kvásek: do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžičku cukru, přidáme 1 dl vlahého mléka a necháme kvásek vykynout.
- 2Do mísy prosejeme téměř všechnu hladkou mouku, přidáme kvásek, moučkový cukr, rozpuštěné máslo s Herou, sůl, žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru a lžičku citrónové šťávy. Vše smícháme a těsto důkladně uhněteme. Vláčné hladké těsto poprášíme zbylou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 1 hodinu kynout.
- 3Mezitím si připravíme náplně. Omyté a okapané hrozinky a brusinky dáme do misky a zalijeme je 0.5 dl rumu. Necháme je v namočené asi 20 minut. Do velké mísy dáme tvaroh, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a smetanu. Tvaroh dobře vymícháme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a postupně je zapracujeme do tvarohu. Švestková povidla dáme do rendlíku se 3 lžícemi vody a rozehřejeme je. Rendlík s povidly odstavíme z plotny, přidáme k nim namočené rumové hrozinky s brusinkami a promícháme.
- 4Z pečícího papíru si podle talíře vystřihneme kola, která potřeme olejem. Vykynuté těsto si rozdělíme na stejné díly, které vyválíme na velikost vystřihnutých papírových kol o síle 1.5 cm, položíme je na papírová kola. Na ně rozetřeme tvarohovou náplň tak, že nám musí zůstat minimálně 1 cm okraje koláče prázdný. Tvarohovou náplň na koláčích ozdobně potřeme povidly s hrozinkami a dáme je na plech. Koláče postupně pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut při teplotě 190°C.
- 5Před dopečením si v rendlíku ohřejeme smetanu, do které přimícháme rum a vanilkový cukr. Když upečené koláče vyjmeme z trouby, potřeme jejich okraje připravenou smetanou s rumem a náplň pokapeme a necháme vychladnout. Koláče před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.