Dort s mandlovým korpusem a jahodovým pyré
125 min.
Ingredience
- Čokoládová poleva
- 60gramůČokoláda na vaření
- 60mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 0,5kusVejce slepičí
- Jahodové pyré
- 2kilogramyJahody zahradní
- 6lžicCukr krupice
- 5lžičekCitrónová šťáva
- Mandlový korpus
- 450gramůMandle
- 6gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 30gramůMáslo čerstvé
- Na vytření formy
- Sýrový krém
- 450gramůSýr Lučina - termizovaný
- 170gramůCukr moučkový
- 1špetkaSůl
- 340gramůSmetana 16% (pochoutková)
- 1lžičkaTresť vanilková
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
943 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
80 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
8 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Nejdřive si připravíme mandlový korpus: troubu předehřejeme na 200°C. Dortovou formu vytřeme máslem a položíme ji na plech. V mixéru rozmixujeme oloupané, na kousky pokrájené mandle, cukr, špetku soli, pak přidáme na kousky pokrájené máslo a směs mixujeme krátce - až se nám spojí. Vyklopíme ji do vymazané formy a dáme péct dozlatova, přibližně 15 minut. Upečený korpus necháme ve formě na plechu a odložíme ho stranou. Troubu snížíme na 180°C.
- 2Připravíme si jahodové pyré: očištěné a omyté jahody rozkrájíme, a v kastrólu je pomalu vaříme za častého promíchání tak dlouho, až budou mít 1/3 objemu, přidáme cukr, promícháme a vaříme jen 2-3 minuty, aby se cukr rozpustil. Nakonec do jahod zamícháme citrónovou šťávu, jahody odstavíme z plotny, necháme je vychladnout a metličkou je rozšleháme.
- 3V druhé míse vyšleháme čerstvý sýr Lučinu s cukrem, přidáme vanilkový extrakt, vejce, sůl, pak zakysanou smetanu a znovu směs vyšleháme. Potom zlehka po částech přimícháme jahodové pyré. Vzniklý krém nalejeme na mandlový korpus. Plech vložíme do trouby, na plech nelejeme vodu do 2/3 výšky formy a pečeme přibližně 40-45 minut.
- 4Než se dort upeče, připravíme si asi 10 minut před dopečením čokoládovou polevu: na kousky rozlámanou čokoládu dáme do misky, ve sklenici rozšleháme čerstvé vajíčko a v rendlíku pŕivedme k varu smetanu. Za stálého míchání vroucí smetanu nalejeme na čokoládu, jakmile se čokoláda rozpustí, zašleháme do polevy jen 1/2 vajíčka.
- 5Upečený dort polijeme polevou a dáme ho do lednice alespoň na 6-8 hodin zatuhnout.
- 6Nejlépe bude, když dort budeme podávat až druhý den.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.