Dort s marcipánem

155 min.
Evropa

Ingredience

  • Na polevu
    • 150gramůČokoláda hořká
    • 1lžíceKokosová smetana
  • Na těsto
    • 150gramůMarcipánová hmota surová
    • 7kusůVejce slepičí
    • 125gramůCukr moučkový
    • 1kusCukr vanilka
    • 1špetkaSůl
    • 2lžíceKáva instantní
    • 2lžíceRum
    • 375gramůMouka polohrubá
    • 1kusKypřicí prášek do pečiva
    • 200gramůČokoláda na vaření
    • 50gramůMandle
    • 16kusůPralinky
    • 150gramůČokoláda hořká
    • 3lžíceMarmeláda meruňková
    • 50gramůNugát světlý
Počet porcí:
16

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
401 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
16 g
Sacharidy
56 g
Vláknina
2 g
Cukr
8 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Marcipán nakrájíme na kousky a nasypeme do mísy. Rozklepneme vejce a 3 žloutky přidáme k marcipánu. Bílky si necháme stranou. Marcipán se žloutky kuchyňským šlehačem, nastaveným na nejvyšší rychlost, pozvolna vyšleháme do hladké hmoty. Přidáváme (jedno po druhém) další 4 rozklepnutá vejce.
  • 2
    K marcipánovo-vaječné hmotě přisypeme moučkový cukr, vanilkový cukr a špetku soli, znovu šleháme, aby výsledná hmota byla hustá a vytvořila krém. Do hrnku vlijeme rum a přisypeme 2 lžíce instantní kávy. Rozmícháme, nalijeme na těsto a zamícháme. Mouku společně s práškem do pečiva postupně přidáváme a vmícháváme.
  • 3
    Čokoládu na vaření rozlámeme na malé kousky, vložíme do hrnku, ten položíme do větší nádoby s teplou vodou a ve vodní lázni čokoládu rozpouštíme. Poté odstavíme z plotny a necháme zchladnout. Čokoládovou hmotu společně s nasekanými mandlemi zamícháme do těsta, z odložených 3 bílků vyšleháme sníh, který postupně po lžících přidáváme k těstu a zapracováváme. Nachystáme si dortovou formu o průměru 26 centimetrů, vyložíme ji pečicím papírem, na něj nalijeme těsto. Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 70 minut. Rozehřejeme meruňkovou marmeládu a dort jí pomažeme.
  • 4
    Přichystáme si polevu. Naporcovanou čokoládu vsypeme do hrnku, přidáme k ní kokosovou smetanu, ve vodní lázni necháme rozpustit a smícháme, aby směs byla hladká. Polevou přelijeme dort a počkáme až ztuhne. Do horké vody si namočíme dortový nůž, na hotovém dortu si jím naznačíme 16 dílků, na každý z nich položíme jednu rumovou pralinku. Nakonec nastrouháme hořkou čokoládu a nugát na hoblinky a posypeme jimi hotový dort.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.