Dort vídeňský
125 min.
Ingredience
- Na polevu
- 115gramůČokoláda na vaření
- 2lžičkyKokosová smetana
- 1litrVoda pitná
- Na těsto
- 115gramůČokoláda na vaření
- 250gramůMáslo čerstvé
- 330gramůCukr moučkový
- 8kusůVejce slepičí
- 500gramůMandle
- 80gramůStrouhanka
- 3lžíceŽelé rybízové
- 125mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceVoda pitná
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
Počet porcí:
16Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
527 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
38 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
5 g
Cukr
22 g
Postup přípravy
- 1Čokoládu na vaření rozlámeme do menšího hrnku na malé kousky, hrnek s čokoládou vložíme do větší nádoby a necháme rozpouštět, mícháme do hladka. Poté odstavíme z plotny, necháme vychladnout. Do misky vložíme změklé máslo a kuchyňským šlehačem s metlami ho vyšleháme do pěny. K máslové pěně vlijeme rozpuštěnou čokoládu, přidáme a vmícháme ještě 4 kávové lžičky cukru a šleháme dál. Rozklepneme si vejce, do pěny přidáme 3 celá vejce a 5 žloutků. Zbylých 5 bílků odložíme stranou. Umeleme mandle, v misce je promícháme s práškem do pečiva a se strouhankou, mandlovou směs po lžících přidáváme do pěny a vmícháváme. Ze zbylých bílků a zbytku cukru vyšleháme tuhý sníh, po lžících ho přidáváme do vznikajícího těsta, mícháme.
- 2Připravíme dortovou formu o průměru 26 centimetrů, vymažeme tukem, vysypeme moukou. Předehřejeme troubu na 180 °C, pečeme přibližně 70 minut. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Do malého hrnku vložíme rybízové želé, přidáme 3 lžíce vody, povaříme. Rozvařenou rybízovou směsí potřeme horní část i boky dortu.
- 3Vyrobíme polevu - do vodní lázně vložíme menší hrnek, vlijeme do něj kokosovou smetanu a nalámeme na kousky čokoládu, rozpustíme. Dort přelijeme polevou a až ztuhne, šlehačkou v cukrářském sáčku dozdobíme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.