Dortík s jemným čokoládovým krémem

60 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1067 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
57 g
Sacharidy
134 g
Vláknina
1 g
Cukr
100 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Upečeme křehké těsto. Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.
  • 2
    60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
  • 3
    Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
  • 4
    Nastříháme pečící papír velikosti kulaté pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
  • 5
    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.
  • 6
    Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220 °C 12-15 minut dozlatova. Upečený korpus necháme vychladnout.
  • 7
    Na čokoládový krém nejdříve v jedné misce vyšleháme elektrickou metlou 3 vajíčka. V druhé misce smícháme 220 g krupicového cukru, sáček vanilkového cukru s 2 lžícemi kukuřičného škrobu (zn.Maizena).
  • 8
    Do misky, kterou můžeme posadit do většího kastrolu s vodou, nalámeme 120 g čokolády na vaření, přidáme 50 g pokrájeného másla a za stálého míchání nad parou čokoládu s máslem rozehřejeme. Přimícháme cukrovou směs, za stálého míchání přidáme rozšlehaná vejce. Mícháme do doby, až směs zhoustne, bude hladká a lesklá. Misku sejmeme z páry a čokoládu necháme vychladnout.
  • 9
    Dobře vychlazenou smetanu(2.4 dl) vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme.
  • 10
    Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem. Vyhlazenou pak postupně zapracujeme do vyšlehané šlehačky a čokoládovo-šlehačkovým krémem potřeme upečený korpus. Uhladíme, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky na 3-4 hodiny.
  • 11
    Potom znovu vyšleháme další 2.4 dl vychlazené smetany stejným způsobem jako první smetanu. Vychlazený dort ozdobíme šlehačkou, tu ozdobíme čokoládovou polevou a lupínky mandlí. Nakrájíme a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.