Dušený vepřový bůček v mléku
125 min.
Ingredience
- 1,5lžičkySůl
- 1lžičkaKmín drcený
- 1lžičkaPepř 4 barev
- 3stroužkyČesnek
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 35gramůMáslo čerstvé
- 6decilitrůMléko polotučné
- 3lžíceVoda pitná
- 1kilogramVepřový bok
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
977 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
96 g
Sacharidy
7 g
Vláknina
786 mg
Cukr
51 mg
Postup přípravy
- 1Vepřový libový bůček bez kosti s kůží omyjeme a osušíme. Z každé strany ho osolíme, posypeme drceným kmínem, čerstvě pomletým pepřem, na vnitřní stranu poklademe plátky česneku, bůček pevně stočíme a svážeme provázkem.
- 2Ve velkém hlubším hrnci rozpálíme olej s máslem a maso z každé strany osmažíme dozlatova. Poté přilijeme 6 dl mléka, hrnec zakryjeme a při mírné teplotě maso dusíme 90 minut. Pokud maso není celé ponořené, během dušení povrch potíráme mlékem.
- 3Ke konci dušení by mělo mít mléko hnědou barvu, pokud tak není, pokličku odkryjeme a vaříme, dokud zbytek mléka nezhnědne a nevznikne z něj "hnědá kaše" - výpek.
- 4Měkké maso vyjmeme, odstraníme provázek a necháme maso asi 5 minut vychladnout. Mezitím si z mléčného výpeku odstraníme tuk, pak ho zředíme vodou, necháme přejít varem a přecedíme přes síto do malého rendlíku.
- 5Maso pokrájíme na plátky, polijeme mléčným výpekem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.