Dvoubarevný višňový dort s polevou

110 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
872 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
41 g
Sacharidy
63 g
Vláknina
10 g
Cukr
24 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Pečicí plech vymažeme 25 g másla, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
  • 2
    Višně vypeckujeme, opláchneme a necháme okapat (kompotové slijeme).
  • 3
    V míse utřeme máslo se 150 g cukru, přidáme žloutky, vanilkový cukr a dobře utřeme. Poté vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a se solí. Na závěr lehce vmícháme pevný sníh z bílků.
  • 4
    Polovinu těsta rozprostřeme na plech a uhladíme. Druhou polovinu těsta smícháme s rumem a se zbylým cukrem smíchaným s kakaem. Kakaové těsto rozetřeme na světlé těsto a opět uhladíme. Celý povrch těsta rovnoměrně poklademe višněmi a pečeme v předehřáté troubě zhruba 45-50 minut. Upečené těsto přikryjeme a necháme do druhého dne odležet.
  • 5
    Před dokončením si připravíme krém. V troše mléka rozmícháme cukr a pudinkový prášek, zbylé mléko přivedeme do varu, zašleháme pudinkovou směs a povaříme za stálého míchání. Pudink necháme vychladnout, často ho promícháme. Abychom neměli ve vychladlém pudinku žádné hrudky, propasírujeme ho přes síto.
  • 6
    Máslo šlehačem rozšleháme a po malých částech střídavě šlehačem zašleháme pudink a vaječný koňak. Pracujeme pečlivě se šlehačem na nejvyšší výkon, aby se krém nesrazil. Hotovým krémem potřeme povrch moučníku a dáme vychladit.
  • 7
    Čokoládu ve vodní lázni rozpustíme, vmícháme kokosový tuk a necháme zchladnout, aby byla poleva vlažná. Vychlazený moučník přelijeme polevou a rozetřeme ji až do okrajů. Na polevu můžeme udělat pomocí vidličky ozdobné vlnky.
  • 8
    Před podáváním necháme moučník řádně vychladit. Krájíme na kostky.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.