Dýňový bezlepkový světlý chléb z Jizerky
70 min.
Ingredience
- Kvásek
- 3decilitryVoda pitná
- 1lžičkaCukr krupice
- 1baleníDroždí sušené
- Na vytření
- Těsto
- 500gramůMouka bezlepková Jizerka
- 1lžíceOcet kvasný lihový
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 9gramůSůl
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 4lžíceDýňová semínka
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 0,5decilitrMléko polotučné
- 3decilitryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
614 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
17 g
Sacharidy
107 g
Vláknina
547 mg
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody s 1 sáčkem sušených kvasnic a 1 lžičkou cukru. Kvásek necháme dobře vzejít.
- 2Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Jizerka, přidáme do ní 1 lžíci octa, 2 dl vlahé vody, 0.5 dl mléka, 1 vyšlehaný bílek, 9 g soli, 3 lžíce oleje, dýňová semínka a lžíci másla. Těsto promícháme, přidáme vykynutý kvásek a těsto důkladně prohněteme. Musí být hladké a vláčné. Vložíme ho do formy (nebo pekáčku) vytřené olejem. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho minimálně 30 minut kynout na teplém místě.
- 3Pečeme ho v předehřáté troubě na 190°C - 200°C přibližně 40-50 minut.
- 4Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).
- 5Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.