Dýňový bezlepkový světlý chléb z Jizerky

70 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
614 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
17 g
Sacharidy
107 g
Vláknina
547 mg
Cukr
7 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme si kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody s 1 sáčkem sušených kvasnic a 1 lžičkou cukru. Kvásek necháme dobře vzejít.
  • 2
    Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Jizerka, přidáme do ní 1 lžíci octa, 2 dl vlahé vody, 0.5 dl mléka, 1 vyšlehaný bílek, 9 g soli, 3 lžíce oleje, dýňová semínka a lžíci másla. Těsto promícháme, přidáme vykynutý kvásek a těsto důkladně prohněteme. Musí být hladké a vláčné. Vložíme ho do formy (nebo pekáčku) vytřené olejem. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho minimálně 30 minut kynout na teplém místě.
  • 3
    Pečeme ho v předehřáté troubě na 190°C - 200°C přibližně 40-50 minut.
  • 4
    Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).
  • 5
    Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.