Dýňový koláč s mandlovou krustou
105 min.
Ingredience
- 1litrVoda pitná
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaSůl
- 60gramůMáslo čerstvé
- 150mililitrůZakysaná smetana
- Mandlová krusta
- 60gramůMáslo čerstvé
- 120gramůMandle
- 150gramůCukr třtinový
- Náplň
- 450gramůDýně
- 400gramůMléko zahuštěné neslazené
- 2kusyVejce slepičí
- 160gramůCukr krupice
- 1lžičkaSkořice mletá
- 0,5lžičkaZázvor mletý
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
416 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
20 g
Sacharidy
53 g
Vláknina
2 g
Cukr
27 g
Postup přípravy
- 1Dýni omyjeme, oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na kostky. Kousky dýně vložíme do kastrolu, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Kastrol přiklopíme pokličkou a 30 minut dusíme. Poté vodu slijeme a dýně rozmixujeme pomocí ručního mixéru.
- 2Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. V míse smícháme mouku, sůl, máslo, 4 lžíce vody a vypracujeme tuhé těsto. Na pomoučněném vále těsto vyválíme do kruhu a poté přeneseme do koláčové formy. Formu vložíme do trouby a pečeme asi 10 minut. Poté vyjmeme z trouby.
- 3Dýňové pyré smícháme s kondenzovaným mlékem, vejce, cukrem, skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem a promícháme. Dýňovou směs rozetřeme na předpečené těsto a znova vložíme do trouby.
- 4V kastrůlku rozpustíme máslo, přimícháme mandle, cukr a mícháme, dokud se máslo nevsákne.
- 5V troubě předehřejeme gril. Mandlovou hmotu rozetřeme na vychladlý koláč a vložíme na 5 minut grilovat do trouby. Necháme vychladnout, zdobíme zakysanou smetanou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.