Džem ze zelených rajčat a jablek, kopretinové máslo
160 min.
Ingredience
- 2kilogramyRajčata zelená
- 250gramůJablka
- 500gramůCukr krupice
- 1lžičkaZázvor mletý
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1kusCitrony
- 1kusPomeranče
- 150gramůMáslo čerstvé
- 1hrstKopretiny okvětí
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
376 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
13 g
Sacharidy
68 g
Vláknina
4 g
Cukr
61 g
Postup přípravy
- 1Zelená rajčata omyjeme, odstraníme zbytky stonku, rozkrojíme na poloviny a ještě na 4-5 měsíčků. Přemístíme do mísy a posypeme cukrem. Důkladně promícháme, odložíme a necháme marinovat min. do druhého dne.
- 2Poté rajčata vložíme do pánve, přidáme mletý zázvor, ochutíme solí a pepřem a zprudka zahřejeme. Jakmie začne šťáva praskat, zmírníme teplotu na 120°C a necháme dusit až do bodu varu. Průběžně odstraňujeme pěnu, tvořící se na povrchu. Zvolna vaříme cca 60 minut.
- 3Mezitím omyjeme a oloupeme cintron, pomeranč a jablka. Z citrusů odstraníme i bílou vnitřní slupku. Vše nakrájíme na malé kousky a přidáme do džemu. Společně vaříme ještě dalších cca 60 minut. Teplý džem rozdělíme do sklenic, zavíčkujeme a na 15 minut vložíme do vodní lázně. Po vychladnutí sklenice s džemem uložíme na studeném a suchém místě.
- 4Máslo vyjmeme z obalu a zabalíme do gázy. Okvětní lístky kopretin otrháme, opláchneme, vysypeme jimi misku, vložíme máslo a opět zasypeme okvětím. Zakryjeme, odložíme na chladné místo a necháme marinovat min. 2 dny, aby máslo natáhlo květinovou vůni.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.