Fajn koláč s mákem slazený stévií
85 min.
Ingredience
- Křehké těsto
- 55gramůMouka pšeničná celozrnná
- 220gramůMouka špaldová
- 1lžičkaKypřící prášek do pečiva
- 30gramůMléko plnotučné sušené
- 55mililitrůOlej slunečnicový
- 300mililitrůVoda pitná
- Náplň
- 300mililitrůVoda pitná
- 30gramůMléko plnotučné sušené
- 90gramůMák mletý
- 1lžičkastévie
- 1lžičkaRum
- 2špetkyHřebíček mletý
- 1kusJablka
- 2lžíceOřechy vlašské
- 2lžíceMandle
- 0,5lžičkaSkořice mletá
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
287 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
16 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si nejdříve křehké těsto: do mísy nasypeme 55g celozrnné mouky, 220g hladké špaldové mouky, 1 lžičku kypřícího prášku, 55g sušeného mléka, 55ml oleje, vše promícháme, postupně do mouky přilijeme 165ml mírně vlahé vody a vypracujeme polotuhé těsto, které se nebude lepit. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a odložíme ho na hodinu do chladna.
- 2Mezitím si připravíme makovou náplň: v rendlíku rozmícháme 300ml vlahé vody s 30g sušeného mléka dohladka. Vodu s mlékem pomalu přivedeme k varu, přidáme k němu 90g pomletého máku, 1 lžičku stévie, 1 lžičku rumu, 2 špetky pomletého hřebíčku, 1/2 lžičky skořice a najemno nastrouhané oloupané jablko. Za stálého míchání mák vaříme pomalu do zhoustnutí (přibližně 8 minut). Poté makovou náplň necháme vychladnout. Pečící plech vyložíme pečícím papírem.Troubu si předehřejeme na 170°C.
- 3Na pomoučeném vále těsto vyválíme na placku vysokou do 9mm. Opatrně ji položíme na připravený plech. Celý povrch těsta rovnoměrně potřemme makovou náplní, posypeme posekanými ořechy a oloupanými mandlemi.
- 4Koláč vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme pomalu, přibližně 45-55 minut dozlatova.
- 5Vychladlý koláč nakrájíme na kostky a podáváme. Dobrou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.