Francouzská cibulová polévka s krutony

105 min.
Francie

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1016 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
17 g
Sacharidy
166 g
Vláknina
10 g
Cukr
17 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Cibuli nakrájíme na co nejtenčí půlkolečka. Opečeme na olivovém oleji, přidáme 3 lžíce tymiánu a bobkové listy. Trochu osolíme. 5 minut dusíme za občasného zamíchání. Poté snížíme teplotu a ještě vaříme 35 minut doměkka.
  • 2
    Víno přivedeme v jiném hrnci k varu a poté 30 sekund vaříme. Odstavíme z ohně a necháme zchladit.
  • 3
    Mouku opečeme na pánvi zvlášť dohněda. Tu pak vmícháme do cibule. Pořádně promícháme, vmícháme víno a 1,2 l studené vody, bujón a přivedeme k varu. Snížíme teplotu. Vaříme 15 minut.
  • 4
    Mezitím si připravíme ozdobu – utřený česnek smícháme se slunečnicovým olejem a pomažeme tím bagety, které jsme nakrájeli na plátky. Posypeme sýrem gruyére. Naskládáme na plech s pečícím papírem a pečeme 8 minut na 200 °C dozlatova. Dáme stranou.
  • 5
    Parmazán nastrouháme, smícháme se zbylou lžící tymiánu. Směs nasypeme na plech s pečícím papírem (například do tvaru trojúhelníčků). Poté pečeme dozlatova.
  • 6
    Polévku nalijeme do misek, ozdobíme několika plátky bagetky a parmazánovými trojúhelníčky.
  • 7
    Zbylé krutony podáváme zvlášť k polévce.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.