Francouzské makové dortíčky zdobené citrónovou polevou
65 min.
Ingredience
- Citrónová poleva
- 250gramůCukr moučkový
- 5lžicCitrónová šťáva
- 1lžičkaPotravinářská barva
- Těsto
- 2kusyVanilkový lusk
- 70gramůCukr krupice
- 150gramůMouka polohrubá
- 1,2lžičkyKypřící prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 2lžíceMák mletý
- 1lžíceRum
- 12decilitrůSmetana 12%
- 3kusyVejce slepičí
- 100gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
698 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
26 g
Sacharidy
108 g
Vláknina
2 g
Cukr
79 g
Postup přípravy
- 1Malé formičky na 24 kusů muffinů vyložíme papírovými košíčky. Vanilkové lusky rozkrojíme, tupou hranou nože dřeň seškrábneme do mísy, přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, cukr, žloutky a vše vyšleháme do pěny. Zvlášť z bílků vyšleháme tuhý sníh. K vyšlehanému máslu budeme postupně přidávat prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Za stálého míchání přidáme 2 lžíce pomletého máku, rum a přilijeme 12% smetanu. Znovu těsto dobře prošleháme, nakonec zapracujeme sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do 2/3 a dáme je do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme dozlatova přibližně 20-25 minut. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout.
- 2Připravíme si citrónovou polevu: Do misky prosejeme moučkový cukr, přidáme přecezenou citrónovou šťávu a vymícháme hustou polevu. Povrch vychladlých dortíčků potřeme polevou. Do středu polevy kápneme kapátkem 1-2 kapky tekuté potravinářské tmavě zelené potravinářské barvy. Párátkem barvu táhneme tak, že vytvoříme podle své fantazie dekoraci nebo ornament. Polevu necháme zatuhnout, poté dortíčky servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.