Francouzský slaninový koláč
60 min.
Ingredience
- 60gramůMáslo čerstvé
- 120gramůCibule
- 200gramůSlanina vepřová
- 125gramůSýr Gruyére
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 2kusyVejce slepičí
- 5gramůSůl
- 3gramyPepř černý mletý
- Těsto
- 125gramůMouka pšeničná hladká
- 5gramůSůl
- 60gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceVoda pitná
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
755 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
65 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
567 mg
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Z mouky, soli, másla a vody připravíme těsto. Zabalíme je do fólie a dáme na 30 minut chladit.
- 2Na vále poprášeném moukou těsto rozválíme a vyložíme jím formu. Těsto na dně propícháme vidličkou.
- 3Těsto překryjeme pečicím papírem a vyplníme fazolemi. Připravený korpus položíme na plech a 15–20 minut pečeme v předehřáté troubě při 220 °C.
- 4Na posledních 10 minut odstraníme fazole a papír.
- 5Zatím si uděláme náplň: na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nasekanou cibuli a kostičky slaniny a za občasného míchání je zvolna smažíme, až cibule zezlátne a slanina je křupavá.
- 6Směsí cibule a slaniny naplníme korpus a zasypeme strouhaným sýrem. Rozšleháme vejce se smetanou, dochutíme pepřem a solí. Směs vlijeme na korpus.
- 7Při 180 °C koláč pečeme 25–30 minut, náplň by měla být dozlatova pečená a tuhá. Koláč podáváme teplý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.