Griliáš – karamel s oříšky
23 min.
Ingredience
- Griliáš
- 220gramůCukr krupice
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceSezam - semena
- 20gramůMandle
- 20gramůSlunečnice loupaná
- Na vytření plechu
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
265 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
9 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
1 g
Cukr
43 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme plech, který potřeme slabou vrstvou oleje a stěrku na míchání karamelu také slabě potřeme olejem. Pak si připravíme směs posekaných oříšků, mandlí a sezamová semínka.
- 2220g cukru nasypeme do hlubší rozehřáté pánvé, přimícháme 40ml vody a necháme cukr rozpustit při mírnější teplotě. Nemícháme, jen pánvi občas zakroužíme. Zvýšíme teplotu a jakmile začne karamel probublávat, necháme ho vařit 4-5 minut. Musí získat krásnou jantarovou barvu a musí být hladký, bez krystalků. Poté pánev s karamelem odebereme z plotny a hned do něj stěrkou zamícháme máslo.
- 3Do karamelu s rozpuštěným máslem zamícháme semínka s oříšky, pak ho opatrně (je horký) nalijeme na připravený plech a rozetřeme na tenkou vrstvu po celém plechu. Uhladíme a necháme úplně vychladnout a ztvrdnout.
- 4Ztvrdlý karamel - griliáš nalámeme na kousky a podáváme. Můžeme ho uchovat v dobře uzavřené dóze.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.