Grilovaný chřest se smetanovou bramborovou omáčkou
60 min.
Ingredience
- 20kusůChřest zelený
- 1litrVoda pitná
- 1špetkaSůl
- 2lžíceEstragon
- 5lžicOlej olivový
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1špetkaPepř bílý
- Bramborová smetanová omáčka
- 500gramůBrambory
- 1litrVoda pitná
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř bílý
- 4lžíceMléko polotučné
- 2kusyCibulka jarní
- 1lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
490 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
31 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
4 g
Cukr
210 mg
Postup přípravy
- 1Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody. Do horkého oleje dáme vylouhovat čerstvé větvičky estragonu. Jarní cibulku nasekáme najemno. Chřest oloupeme a dáme vařit na dvě minuty do vroucí, osolené vody. Po dvou minutách vařený chřest rychle vybereme a dáme zchladit do studené vody s ledem, aby si chřest zachoval jasnou barvu. Těsně před grilováním necháme chřest krátce okapat, posypeme pepřem a solí a ihned na rozpáleném roštu grilujeme. Chřest při grilování jedenkrát obrátíme a potřeme máslem. Chřest je hotový, když jsou na něm obtisklé tmavé mřížky z grilu. Servírujeme teplé tak, že na na rozhřáté talíře rozdělíme bramborovou omáčku, na kterou rozdělíme grilované výhonky chřestu – asi 6 výhonků na 1 porci – a chřest pokapeme několika kapkami estragonového oleje.
- 2Smetanová bramborová omáčka: brambory rozmačkáme na kaši. Jemně nasekanou cibulku necháme v pánvi na másle zesklovatět a změknout. Vmícháme ji do rozmačkaných brambor, do kterých ještě zapracujeme smetanu a mléko tak, aby vznikla řídká kaše. Osolíme a opepříme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.