Harrachovské jelení filé
260 min.
Ingredience
- vínová omáčka Madeira
- 1litrHovězí vývar základní
- 20gramůMáslo čerstvé
- 20gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 100gramůSlanina vepřová
- 1kusKarotka
- 1kusCibule
- 1lžičkaTymián sušený
- 0,5lžíceEstragon
- 1kusBobkový list
- 1lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaMaizena - kukuřičný škrob
- 2decilitryVíno madeira
- 2lžíceProtlak rajčatový
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
671 kcal
Bílkoviny
70 g
Tuky
29 g
Sacharidy
21 g
Vláknina
3 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Den předem připravíme vínovou omáčku Madeira: čistý silný hovězí vývar (1 litr) zahustíme tmavou jíškou (20 g másla, 20 g hladká mouka) a vaříme pomalu téměř hodinu. Slaninu pokrájíme na na kostičky. Očištěnou a omytou karotku i cibuli rozkrájíme na plátky. Slaninu v hrnci vysmažíme do zlatova, přidáme tymián, estragon a chvíli restujeme. Poté tuto směs nalijeme do zahuštěného hovězího vývaru a pomalu vaříme s bobkovým listem další 2 hodiny. Omáčku necháme do druhého dne v chladu odležet. Pomalým vařením by se měla zredukovat na polovinu.
- 2Druhý den omáčku přecedíme, přimícháme do ní dvě lžíce rajčatového protlaku a pomalu vaříme 30 minut. Podle chuti ji dosolíme (0,5 lžičky), opepříme bílým pepřem a přilijeme 2 dl vína Madeira, do kterého jsme rozmíchali lžičku Maizeny. Poté znovu pomalu povaříme asi 5 - 10 minut, následně omáčku přecedíme.
- 3Jelení hřbet omyjeme, osušíme, maso vykostíme a odblaníme. Nakrájíme ho šikmo na plátky o síle asi 1,5 cm (přes vlákna, jako u bifteků). Maso osolíme, opepříme černým pepřem a v hlubší pánvi na rozpáleném oleji zprudka restujeme do zlatova z každé strany. Poté ho vyjmeme, odložíme na talíře, do zbylého oleje přimícháme máslo, omáčku Madeiru a necháme přejít varem.
- 4Maso přelijeme omáčkou, navrch položíme plátky nakládaných žampionů a ke každé porci doložíme 2 plátky citronu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.