Hlaváč - bramborový knedlík se slaninou
85 min.
Ingredience
- 4,5litryVoda pitná
- 250gramůBrambory
- 2kusyRohlíky bílé
- 1,2decilitryMléko polotučné
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 3lžičkySůl
- 2špetkyNové koření mleté
- 100gramůSlanina vepřová
- 150gramůKlobása uzená
- 8kusůVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
689 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
54 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
3 g
Cukr
379 mg
Postup přípravy
- 1Den předem si omyjeme a uvaříme v 5 dl vody brambory ve slupce. Vaříme je asi 20 minut, pak je scedíme. Druhý den je oloupeme a nastrouháme do mísy. Do druhé misky si nakrájíme na kostičky rohlíky, zalijeme je mlékem a když jsou nasáklé, přidáme je k bramborům. Přidáme utřené žloutky s máslem, muškátový oříšek, sůl, nové koření a uhněteme polotuhé těsto. Na vále vytvarujeme knedlík, zabalíme ho do čistého bílého plátna a konce zavážeme.
- 2Ve větším hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli. Knedlík opatrně vložíme do vařící vody. Vaříme ho při mírnější teplotě 30-35 minut.
- 3Mezitím si nakrájíme uzenou slaninu a klobásu na kostičky. Společně je v pánvi vysmažíme dozlatova.
- 4Uvařený knedlík "hlaváč" vyjmeme z vody a nakrájíme na plátky. Porce polijeme škvarky ze slaniny s klobásou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.