Houbová polévka bílá

40 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
192 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
12 g
Sacharidy
13 g
Vláknina
926 mg
Cukr
1 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Spolu s mletým pepřem a rozsekaným kmínem je podusíme na třetině tuku, zalijeme částí vývaru a dusíme doměkka.
  • 2
    Ze zbylého tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji prochladlým vývarem, dobře rozšleháme a zvolna vaříme. Provařenou polévku přecedíme přes jemný cedník.
  • 3
    Nakonec do polévky přidáme dušené houby, mléko, sůl a krátce povaříme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 7. 6. 2015
Houbová polévka bílá
Dnes jsem vařila tuto polévku, použila jsem podušené zmrazené houby, takže odpadlo dušení a houby jsem přidala až později, do skoro provařené polévky. Dala jsem jich víc, než je uvedeno v receptu, 20 g na jednu porci se mi zdá málo. Polévku jsem necedila, neměla jsem hrudky, prošlehávala jsem metličkou. Mléko jsem dala hned na začátku spolu s vývarem. Ten si připravuji do zásoby tak, že silný vývar zmrazím ve formě na ledové kostky, pak je sesypu do dózy, zavíčkuji a uložím v mrazničce. Tako polévka je taková light, já bych přidala trochu brambor na kostičky a malinko sladké smetany nebo alespoň krutónky z bílého pečiva. Ale není to nutností.