Houbová polévka bílá
40 min.
Ingredience
- 200gramůHouby čerstvé
- 0,3gramPepř černý mletý
- 0,3gramKmín celý
- 100gramůTuk
- 20gramůSůl
- 800mililitrůMléko polotučné
- 1,5litryHovězí vývar základní
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
192 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
12 g
Sacharidy
13 g
Vláknina
926 mg
Cukr
1 mg
Postup přípravy
- 1Houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Spolu s mletým pepřem a rozsekaným kmínem je podusíme na třetině tuku, zalijeme částí vývaru a dusíme doměkka.
- 2Ze zbylého tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji prochladlým vývarem, dobře rozšleháme a zvolna vaříme. Provařenou polévku přecedíme přes jemný cedník.
- 3Nakonec do polévky přidáme dušené houby, mléko, sůl a krátce povaříme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 7. 6. 2015
Houbová polévka bílá
Dnes jsem vařila tuto polévku, použila jsem podušené zmrazené houby, takže odpadlo dušení a houby jsem přidala až později, do skoro provařené polévky. Dala jsem jich víc, než je uvedeno v receptu, 20 g na jednu porci se mi zdá málo. Polévku jsem necedila, neměla jsem hrudky, prošlehávala jsem metličkou. Mléko jsem dala hned na začátku spolu s vývarem. Ten si připravuji do zásoby tak, že silný vývar zmrazím ve formě na ledové kostky, pak je sesypu do dózy, zavíčkuji a uložím v mrazničce. Tako polévka je taková light, já bych přidala trochu brambor na kostičky a malinko sladké smetany nebo alespoň krutónky z bílého pečiva. Ale není to nutností.