Houbové kuře
120 min.
Ingredience
- 1,5kilogramyKuře
- 1,5lžíceMáslo bylinkové
- 0,5lžíceSůl
- 100gramůHříbky čerstvé
- 100gramůLišky čerstvé
- 100gramůHlíva ústřičná
- 100gramůSlanina vepřová
- 1kusCibule
- 1lžícePetržel - nať
- 1kusChilli paprička
- 1kusRohlíky bílé
- 1decilitrMléko plnotučné
- 2kusyVejce slepičí
- 1lžičkaPepř citronový
- 1lžičkaKmín drcený
- 1,5lžičkyKmín celý
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2,5decilitryBujón natur kuřecí
- 1lžičkaOmáčka sojová světlá
- 1decilitrSmetana 16% (pochoutková)
- 1lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1344 kcal
Bílkoviny
82 g
Tuky
104 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Kuře očistíme, omyjeme a osušíme. Zevnitř kuře potřeme bylinkovým máslem a celé kuře osolíme.
- 2Směs lesních hub (hřiby, lišky, kozáky, syrovinky, hlívy aj.) očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Očištěnou cibuli pokrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké nudličky. Pokrájený rohlík dáme do mísy a zalijeme mlékem. Vejce rozklepneme, žloutky přidáme k rohlíku a bílky vyšleháme na tuhý sníh.
- 3V pánvi na rozpáleném oleji (1 lžíce) osmahneme dozlatova slaninu, vyjmeme ji a dáme do mísy k rohlíku. Na zbylém omastku podusíme cibuli, přidáme pokrájené houby, chilli, ochutíme solí, citronovým pepřem, drceným kmínem a za častého promíchání houby vydusíme z vody. Pak je osmažíme dozlatova. Vychladlou směs přidáme do mísy k rohlíku a vše dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílku a houbovou směs vložíme do kuřete. Kuře zašijeme nebo uzavřeme důkladně párátky.
- 4Kuře položíme do zapékací mísy, osolíme ho a posypeme kmínem. Obložíme ho plátky másla (100 g), přilijeme kuřecí bujon, zakryjeme a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme do zlatohněda při 180 °C přibližně 75 minut, při 200 °C 15 minut.
- 5Kuře během pečení poléváme výpekem. 15 minut před dopečením celé kuře potřeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali sójovou omáčku.
- 6Z upečeného kuřete odstraníme nitě (nebo párátka) a rozporcujeme ho.
- 7Kuře podáváme teplé i studené.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.