Houbové rizoto se sýrem Gran Moravia
45 min.
Ingredience
- 50gramůHříbky čerstvé
- 50gramůHlíva ústřičná
- 350gramůRýže Arborio
- 1kusCibule
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 1kusTymián čerstvý
- 100mililitrůVíno bílé
- 1,2litryVývar zeleninový
- 25gramůMáslo čerstvé
- 40gramůSýr Gran Moravia
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
653 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
19 g
Sacharidy
98 g
Vláknina
6 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Hřiby a hlívu ustřičnou očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší plátky. Dobře promytou rýži necháme v sítu odkapat. Očištěnou a drobně pokrájenou cibuli dáme do většího hrnce na rozehřátý olej, zpěníme ji a jakmile začne být dorůžova, přidáme plátky hub, omytou snítku tymiánu (mateřídoušky) a smažíme společně za stálého promíchávání s cibulkou 3-4 minuty. Poté přidáme rýži a znovu, za stálého promíchávání, rýži opékáme se všemi ingrediencemi. Pak přilijeme bílé víno, promícháme a vaříme jen 3 minuty, než se vypaří alkohol. Poté postupně k rýži (za občasného promíchání) budeme přilévat zeleninový vývar. Vývar přilijeme vždy, když ho rýže nasákne. Rýži dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a pomalu vaříme celkem 20 minut, to by měl být vývar v rýži celkem vstřebaný. Pokud ne, během vaření můžeme dolít několik ml horké vody. Když je rýže uvařená, odstavíme hrnec z plotny, okamžitě do rýže zamícháme čerstvé máslo, protože máslo vytvoří vynikající krémovou konzistenci rizota.
- 2Pak přimícháme nastrouhaný sýr Gran Moravia a hned horké rizoto servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.