Hovězí budějovický guláš
70 min.
Ingredience
- 750gramůHovězí maso přední
- 5lžicOlej rostlinný
- 2kusyCibule
- 2kusyPaprika zelená
- 3kusyRajčata
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaPaprika mletá sladká
- 1hrstMouka pšeničná hladká
- 100gramůAnglická slanina
- 1decilitrHovězí vývar základní
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 1špetkaKmín drcený
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
653 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
34 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
2 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky.
- 2Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na něm osmahneme cibuli. Pak do pánve nasypeme rozdrcený kmín, přidáme opepřené a osolené maso a za stálého míchání je prudce opečeme ze všech stran. Když maso pustí šťávu, vydusíme ji, zaprášíme moukou, přisypeme mletou papriku, krátce osmahneme a přilijeme vývar. Pak ještě přidáme rajčatový protlak a majoránku, vše důkladně promícháme a necháme pod pokličkou dusit doměkka. Během dušení občas promícháme a podle potřeby přiléváme vývar.
- 3V menší druhé pánvi osmahneme kostičky slaniny a na ní podusíme doměkka nakrájená rajčata a papriky. Zeleninovou směs přidáme k měkkému dušenému masu se šťávou a vše důkladně promícháme.
- 4Guláš podáváme s vařenými bramborami nebo houskovými knedlíky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.