Hovězí maso v listovém těstě s vinnou omáčkou
120 min.
Ingredience
- 2lžičkyMaizena - kukuřičný škrob
- 1hrnekVíno červené
- 1kilogramHovězí maso zadní
- 500gramůListové těsto
- 160gramůMáslo čerstvé
- 1kusCibule
- 375gramůHříbky čerstvé
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1kusVejce slepičí
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 1lžičkaPetržel - nať
- 1lžíceVoda pitná
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
640 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
41 g
Sacharidy
28 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Na středním plameni rozpálíme velkou pánev se 2 lžícemi másla, vložíme do ní hovězí zadní maso vcelku, bez tuku, a zprudka, aby se maso zatáhlo, opečeme ze všech stran. Po opečení vytáhneme a dáme stranou vychladnout.
- 2Rozehřejeme další 2 lžíce másla a asi 5 minut smažíme nasekanou cibuli, přisypeme najemno nasekané mladé hříbky a dusíme 15 minut za občasného zamíchání. Ochutíme černým pepřem a mletým muškátovým oříškem, nasekanou čerstvou petrželku a necháme vychladnout.
- 3Z 2/3 listového těsta vyválíme dostatečně velký plát. Do středu narovnáme půlku hříbků, na ně položíme maso, narovnáme druhou půlku houbové směsi. Rohy těsta odřízneme a okraje potřeme rozšlehaným vejcem a balíme maso, okraje přitom stiskneme pevně k sobě. Připravené maso položíme na vymazaný plech překrytými stranami dolů a na 10 minut dáme chladit.
- 4Troubu předehřejeme na 220°C.
- 5Ze zbylého listového těsta vyválíme plát asi 10 x 30 cm a nařežeme ho na 5 proužků. Z chladničky vytáhneme maso zabalené do listového těsta a potřeme rozšlehaným vejcem. Z nařezaných proužků vytvoříme na zabaleném mase mřížku, potřeme vejcem a pečeme 30 minut; až maso bude středně propečené, přeložíme ho na tác a na teplém místě necháme ještě 10 minut odpočinout.
- 6Omáčka z červeného vína - v malém kastrůlku svaříme červené víno na polovinu, přisypeme nasekaný tymián a petrželku a opepříme. Sejmeme z ohně a po kouskách vmícháme zbylé máslo, předchozí kousek musí být rozpuštěný, než přidáme další kousek. Přimícháme kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě a na mírném ohni za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Podáváme s masem nakrájeným na kousky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.