Hrachová kaše s mlékem
130 min.
Ingredience
- 2kusyCibule
- 3stroužkyČesnek
- 80gramůSlanina vepřová
- 320gramůHrách žlutý
- 8decilitrůVoda pitná
- 1lžíceMouka pšeničná hladká
- 2,5decilitryMléko plnotučné
- 1,5lžičkyMajoránka
- 1lžičkaSůl
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
498 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
19 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Očistíme 2 cibule a 3 stroužky česneku, který prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
- 2Loupaný žlutý půlený hrách (320 g) promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme přibližně 8 dl vody, přidáme očištěnou celou cibuli, 1 stroužek česneku a pomalu při mírné teplotě hrách uvaříme doměkka. Nemícháme, vaříme asi 1.5 hodiny.
- 3Z vařeného hrachu vyjmeme česnek s cibulí.
- 4V pánvi rozpustíme slaninu a usmažíme ji dozlatova. Pak ji z pánve vyjmeme a odložíme do misky. Ke zbylému omastku přidáme 0.5 lžíce másla, na něm osmažíme dozlatova 1 nadrobno pokrájenou cibuli.
- 5V druhé pánvi rozehřejeme máslo, na něj přimícháme 1 lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji mlékem a pořádně rozmícháme, abychom neměli žádné hrudky (případně rozmixujeme).
- 6Do uvařeného hrachu za stálého míchání přidáme jíšku, majoránku, sůl podle chuti, rozetřený česnek. Kaši stále mícháme a krátce, asi 2 minuty, povaříme.
- 7Kaši rozdělíme na talíře, podáváme ji se slaninou a cibulkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.