Hrachová kaše s mlékem

130 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
498 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
19 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Očistíme 2 cibule a 3 stroužky česneku, který prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
  • 2
    Loupaný žlutý půlený hrách (320 g) promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme přibližně 8 dl vody, přidáme očištěnou celou cibuli, 1 stroužek česneku a pomalu při mírné teplotě hrách uvaříme doměkka. Nemícháme, vaříme asi 1.5 hodiny.
  • 3
    Z vařeného hrachu vyjmeme česnek s cibulí.
  • 4
    V pánvi rozpustíme slaninu a usmažíme ji dozlatova. Pak ji z pánve vyjmeme a odložíme do misky. Ke zbylému omastku přidáme 0.5 lžíce másla, na něm osmažíme dozlatova 1 nadrobno pokrájenou cibuli.
  • 5
    V druhé pánvi rozehřejeme máslo, na něj přimícháme 1 lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji mlékem a pořádně rozmícháme, abychom neměli žádné hrudky (případně rozmixujeme).
  • 6
    Do uvařeného hrachu za stálého míchání přidáme jíšku, majoránku, sůl podle chuti, rozetřený česnek. Kaši stále mícháme a krátce, asi 2 minuty, povaříme.
  • 7
    Kaši rozdělíme na talíře, podáváme ji se slaninou a cibulkou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.