Hrachová polévka se slaninou a zeleninou
100 min.
Ingredience
- 400gramůHrách loupaný
- 100gramůMrkev kořen
- 100gramůPetržel kořen
- 50gramůCeler bulvový
- 1,2litryVoda pitná
- 1kusCibule
- 40gramůSlanina vepřová
- 1lžičkaCukr krupice
- 1lžičkaSůl
- 200mililitrůZakysaná smetana
- 100gramůHrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 40mililitrůOlej rostlinný
- Na krutony
- 3kusyRohlíky bílé
- 60gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
674 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
32 g
Sacharidy
74 g
Vláknina
7 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Hrách přebereme, zalijeme vodou, necháme přes noc namočený. Cibuli a kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostky, slaninu nakrájíme nadrobno. Hrášek scedíme a necháme okapat. Starší rohlíky nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle.
- 2Namočený hrách uvaříme na mírném plameni do měkka.
- 3Na oleji rozpustíme slaninu, zpěníme s cibulí a zeleninou. Směs přidáme k poloměkkému hrachu, zamícháme a dovaříme.
- 4Uvařenou polévku propasírujeme do čistého hrnce, osolíme, přidáme cukr a je-li polévka příliš hustá, přilijeme vroucí vodu. Chvíli povaříme, poté odstavíme, zašleháme smetanu, hrášek, necháme prohřát.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.