Hřebenatky se sýrovou omáčkou
45 min.
Ingredience
- 8kusůHřebenatka
- 150mililitrůVoda pitná
- 5kusůBobkový list
- 4lžíceVíno bílé
- 1gramPepř černý mletý
- 1gramSůl
- 1kusCitrony
- 45gramůMáslo čerstvé
- 3lžíceMouka pšeničná hladká
- 4lžíceSmetana 12% (konzumní)
- 60gramůSýr Eidam cihla 45%
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
234 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
15 g
Sacharidy
7 g
Vláknina
1 g
Cukr
973 mg
Postup přípravy
- 1Omáčka Mornay: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku, pražíme cca 5 minut. Přimícháme vodu z hřebenatek a vaříme do zhoustnutí, potom ještě cca 20 minut pomalu provařujeme. Přimícháme smetanu, polovinu strouhaného sýra, osolíme, opepříme.
- 2Hřebenatky: Očistíme je, lastury ponecháme. Každou rozkrojíme na 3 kousky.
- 3Do hrnce dáme vodu, polosuché bílé víno, bobkový list, sůl a pepř. Přivedeme k varu, přidáme pokrájené hřebenatky, vaříme cca 1 minutu do změknutí.
- 4Vyjmeme je cedníkem, vodu použijeme na omáčku Mornay.
- 5Do hotové omáčky Mornay vmícháme uvařené hřebenatky, rozdělíme je do lastur, posypeme zbylým sýrem.
- 6Cca 5 minut grilujeme, až sýr zezlátne.
- 7Zdobíme kousky citronu a čerstvým bobkovým listem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.