Hrstková luštěninová polévka
70 min.
Ingredience
- 1hrstČočka jedlá
- 1hrstHrách
- 1hrstFazole
- 1litrVoda pitná
- 1hrstKroupy ječné
- 1kusCibule
- 6stroužkůČesnek
- 1,5lžičkySůl
- 2lžíceSádlo škvařené
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžíceMajoránka
- 60gramůSlanina vepřová
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
181 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
13 g
Sacharidy
12 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Čočku přebereme, s hrachem a fazolí ji dobře promyjeme pod tekoucí vodou, vše dáme do hrnce. Přilijeme 1/2 litru studené vody a luštěniny namočíme na 12 hodin. Kroupy promyjeme a necháme namočené ve 2 dl vody v misce zvlášť. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí (1/2 lžičky).
- 2Druhý den si v hrnci na rozpáleném sádle usmažíme z hladké mouky zlatou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou (3 dl) a za stálého míchání ji rozpustíme. Pak přilijeme vodu s luštěninami a polévku přivedeme k varu. Přidáme do ní sůl, majoránku a pomalu vaříme přibližně 15 minut. Pak přidáme kroupy a vše vaříme minimálně 20 minut.
- 3V pánvi si osmažíme na kostičky pokrájeno slaninu. Přidáme k ní cibuli s česnekem, promícháme a krátce smažíme dozlatova. Pak vše dáme do hrstkové polévky a povaříme dalších 10 minut.
- 4Polévku popřípadě dochutíme solí a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.