Humr Americane
100 min.
Ingredience
- 400gramůRýže dušená
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř cayenský
- 3kusyRajčata
- 1lžíceProtlak rajčatový sterilovaný
- 2kusyŠalotka
- 5lžicKoňak
- 1kusMrkev kořen
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 6lžicVoda pitná
- 5lžicOlej rostlinný
- 800gramůHumr
- 200mililitrůVíno bílé
- 120gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
804 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
43 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Humry usmrtíme bodnutím nožem za hlavu, poté je opereme a nasekáme i s klepety na kusy, velké přibližně 3 cm.
- 2Mrkev i šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno, rajčata spaříme, oloupeme, vymačkáme a rozkrájíme na kousky. Ve vodě se lžičkou soli uvaříme rýži.
- 3Na hluboké pánvi rozpálíme olej, kousky humra v něm přibližně 10 minut opékáme. Přidáme mrkev a šalotku, zamícháme, dalších 5 minut pečeme. Zalijeme koňakem a oflambujeme.
- 4Potom zalijeme suchým bílým vínem, osolíme, opepříme, přidáme rajčata s rajčatovým protlakem, přilijeme 3 lžíce vody, zaklopíme pokličkou a vaříme 25 minut.
- 5Z omáčky vyjmeme kousky humra, maso vybereme z krunýřů, v malé nádobě je udržujeme v teple.
- 6Šťávu vyvaříme téměř nasucho a necháme vychladnout. Poté do něj přidáme žloutky a 3 lžíce studené vody, v horké vodní lázni (cca 85°C) stále metlou šleháme až do husté pěny. Pro zvýraznění chuti můžeme do žloutků přidat i měkké vnitřnosti z humra (kromě žaludku), pokrm má pak výraznější chuť. Odstavíme a zašleháme teplé rozpuštěné máslo.
- 7Omáčku přecedíme přímo na humří maso.
- 8Podáváme s rýží.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.