Humr s lanýži a chřestem
47 min.
Ingredience
- Dresing
- 1,5lžícePetržel - nať
- 0,5lžíceBazalka
- 0,5lžíceMeduňka
- 4decilitryVoda pitná
- 2lžíceSůl
- 1lžíceCukr krupice
- 4lžíceOlej olivový
- 0,5lžičkaPepř citronový
- 3lžíceŠťáva citrónová
- Na dochucení
- 40gramůLanýž
- Vařený chřest
- 300gramůChřest zelený
- 4litryVoda pitná
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1lžičkaCukr krupice
- 2lžičkyCitronová šťáva
- Vařený humr
- 1,4kilogramyHumr
- 4litryVoda pitná
- 2lžíceSůl
- 0,5lžičkaKmín celý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
456 kcal
Bílkoviny
68 g
Tuky
14 g
Sacharidy
12 g
Vláknina
283 mg
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme petrželku, bazalku, meduňku, bylinky drobně nakrájíme a odložíme do misky. V hrnečku v 0.5 dl vody rozmícháme cukr se solí. V rendlíku přivedeme k varu přibližně 5 dl vody. Do rendlíku posadíme misku s olivovým olejem a když je teplý, důkladně zašleháme roztok s cukrem a solí. Následně zašleháme citrónovou šťávu. Dresing dochutíme čerstvě pomletým bílým pepřem a přimícháme bylinky. Nakonec do dresinku nastrouháme polovinu černého lanýže a polovinu nakrájíme na velmi tenké plátky.
- 2Čerstvý zelený chřest očistíme tak, že oloupeme přibližně jen 1/3 spodní části stonků. Chřest omyjeme. Do velkého hrnce dáme vařit 2-3 litry vody s lžicí másla, 1 lžičkou cukru a 2 plátky citrónu. Když se voda začne vařit, ponoříme do ní svazek chřestu a vaříme 7-12 minut. Poté chřest sítem opatrně vyjmeme a necháme okapat. Chřest nesmíme chladit pod tekoucí vodou, okapaný uchováme teplý.
- 3Dobře očištěné a omyté humry ponoříme do druhého velkého hrnce se 4 litry vody, do které jsme dali 2 lžíce soli a lžičku kmínu. Humry vaříme podle velikosti 15 minut (každý by měl mít v průměru přibližně 700 g). Uvařené humry vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Odkroutíme jim nejdříve klepeta, poté i hlavu a ocas. Z ocasu odstraníme střívko a pomocí lžičky vybereme žaludek s játry. Břišní krunýř rozstřihneme nůžkami (na drůbež) a maso opatrně vyjmeme. Nastřihneme i klepeta a ze spodní části maso vyjmeme. Celou dobu, co budeme humra porcovat, musíme odkládat maso do mísy a uchovat teplé.
- 4Humří maso dáme na talíře s chřestem, ochutíme dresinkem, ozdobíme plátky lanýže (20 g) a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.