Humr s vanilkovou omáčkou
35 min.

Ingredience
- 800gramůHumr
- 6litrůVoda pitná
- 1kusMrkev kořen
- 1kusLilek
- 3decilitryOmáčka sojová - Tamari
- 3kusyKoriandr čerstvý
- 4lžíceOmáčka Tahini
- 2decilitryVíno rýžové japonské - Mirin
- 1kusVanilkový lusk
- 2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1kusBanány
- 1kusChilli paprička
- 40mililitrůOlej slunečnicový
- 0,5kusCibule
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
418 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
22 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
4 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Do velkého hrnce vlijeme 3 l vody, přidáme oloupanou cibuli a očištěnou mrkev. Vodu přivedeme k varu, poté vložíme humra a povaříme přibližně 10 minut. Následně humra vybereme z vroucí vody a přeložíme na dvě minuty do hrnce se 3 l studené vody. Následovně ho vytáhneme ze studené vody a odložíme na 30 minut.
- 2Lilek pokrájíme na 3 cm silná kolečka. V pánvi je na rozpáleném oleji smažíme po obou stranách cca 3 minuty tak, aby byla hnědá. Do misky vlijeme sójovou omáčku, vložíme do ní osmažený lilek, koriandr a chilli pastu v oleji. Vše dohromady promícháme a necháme lilek 3 minuty namáčet. Poté ho vyjmeme a osušíme v papírovém ubrousku.
- 3V kastrůlku povaříme dohromady víno, rozříznutý vanilkový lusk, nakonec přilijeme ještě smetanu. Za stálého míchání přivedeme k varu a ihned stáhneme z ohně. Tak získáme vanilkovou omáčku.
- 4Těsně před servírováním humra rozřízneme napůl, odřízneme klepeta. Vybereme všechno maso z klepet i ocasní části.
- 5Maso poté rozkrájíme na tenké pásky, které rozdělíme podle porcí na jednotlivé talíře. Ke každé porci masa přidáme pár koleček banánu a kolečka chilli papričky. Nakonec maso přelijeme vanilkovou omáčkou, teplé jídlo podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.