Humr ve smetanové omáčce

65 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
665 kcal
Bílkoviny
44 g
Tuky
25 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
1 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Dobře očištěného a omytého humra přivážeme na dřevěnou plochou vařečku, aby po uvaření neměl ocas stočený pod sebe a dáme jej do chladničky na 20-30 minut.
  • 2
    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu a čerstvé bylinky: řapíkatý celer, lahůdkovou cibulku, bazalku, petrželku, fenyklovou nať, kterou odložíme na ozdobu a oloupeme česnek. Očistíme, omyjeme a na plátky pokrájíme malé žampióny. Očistíme a drobně pokrájíme šalotku.
  • 3
    V rendlíku ve 4 dl vody uvaříme vajíčka natvrdo, vaříme je 10 minut. Pak je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  • 4
    Ve velkém kastrolu přivedeme 3-4 litry vody k varu s 0.5 lžíci soli, přidáme zeleninu s bylinkami kterou jsme svázali, přilijeme půl litru vína. Vaříme 5-7 minut, vložíme humra do vroucího vývaru, kde krásně zčervená. Vaříme maximálně 10 minut (podle váhy). Nesmí se převařit, protože by maso ztuhlo.
  • 5
    Humra vyjmeme z vývaru a silným ostrým nožem jej rozpůlíme podél páteře a rozevřeme na 2 poloviny. Vyjmeme střívko. Nejchutnější maso mají klepeta, která musíme nakřápnout špičatou hranou ostrého nože.
  • 6
    V pánvi na másle zpěníme šalotku dorůžova, přidáme žampióny a krátce restujeme. Ochutíme 2 špetkami mořské soli, bílým pepřem, poprášíme moukou, sladkou paprikou a za stálého míhání přilijeme smetanu a dochutíme Sherry Brandy. Maso z humra vložíme do zapékací mísy, přidáme vajíčka, přelijeme omáčkou a v předehřáté troubě na 200° pečeme asi 15 minut.
  • 7
    Humra s omáčkou ozdobíme před podáváním fenyklovou natí, jako přílohu podáváme bílé křupavé pečivo.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.