Humr ve smetanové omáčce
65 min.
Ingredience
- 600gramůHumr
- 180gramůCeler řapíkatý
- 3kusyCibule lahůdková
- 1lžíceBazalka
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžíceFenykl čerstvý
- 2stroužkyČesnek
- 120gramůŽampiony čerstvé
- 4kusyŠalotka
- 4,4litryVoda pitná
- 3kusyVejce slepičí
- 5decilitrůVíno bílé
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 2špetkySůl mořská
- 2špetkyPepř bílý
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 5decilitrůSmetana 12% (konzumní)
- 2lžíceSherry brandy
- 4kusyPečivo pšeničné jemné máslové
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
665 kcal
Bílkoviny
44 g
Tuky
25 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
1 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Dobře očištěného a omytého humra přivážeme na dřevěnou plochou vařečku, aby po uvaření neměl ocas stočený pod sebe a dáme jej do chladničky na 20-30 minut.
- 2Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu a čerstvé bylinky: řapíkatý celer, lahůdkovou cibulku, bazalku, petrželku, fenyklovou nať, kterou odložíme na ozdobu a oloupeme česnek. Očistíme, omyjeme a na plátky pokrájíme malé žampióny. Očistíme a drobně pokrájíme šalotku.
- 3V rendlíku ve 4 dl vody uvaříme vajíčka natvrdo, vaříme je 10 minut. Pak je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kolečka.
- 4Ve velkém kastrolu přivedeme 3-4 litry vody k varu s 0.5 lžíci soli, přidáme zeleninu s bylinkami kterou jsme svázali, přilijeme půl litru vína. Vaříme 5-7 minut, vložíme humra do vroucího vývaru, kde krásně zčervená. Vaříme maximálně 10 minut (podle váhy). Nesmí se převařit, protože by maso ztuhlo.
- 5Humra vyjmeme z vývaru a silným ostrým nožem jej rozpůlíme podél páteře a rozevřeme na 2 poloviny. Vyjmeme střívko. Nejchutnější maso mají klepeta, která musíme nakřápnout špičatou hranou ostrého nože.
- 6V pánvi na másle zpěníme šalotku dorůžova, přidáme žampióny a krátce restujeme. Ochutíme 2 špetkami mořské soli, bílým pepřem, poprášíme moukou, sladkou paprikou a za stálého míhání přilijeme smetanu a dochutíme Sherry Brandy. Maso z humra vložíme do zapékací mísy, přidáme vajíčka, přelijeme omáčkou a v předehřáté troubě na 200° pečeme asi 15 minut.
- 7Humra s omáčkou ozdobíme před podáváním fenyklovou natí, jako přílohu podáváme bílé křupavé pečivo.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.