Humří polévka s cibulkou
85 min.
Ingredience
- Humrový bujon [30179]
- 200gramůCeler řapíkatý
- 700gramůHumr
- 200gramůKedlubna
- 0,5lžičkaKmín celý
- 6kusůKrevety tygří - loupané
- 2kusyMrkev kořen
- 5kusůNové koření celé
- 300gramůPaprika červená
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 1,5lžíceSůl
- 0,5litrVíno bílé
- 1,5litryVoda pitná
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 200gramůCibulka jarní
- 4kusyCibule perlová
- 3lžíceSezam - semena
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 3lžíceOmáčka sójová
- 2lžíceSójová pasta Miso
- 3lžíceLimetková šťáva
- 300gramůKrab nakládaný
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
634 kcal
Bílkoviny
56 g
Tuky
16 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
12 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Zelenou cibulku očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Očistíme 4 cibulky perlovky.
- 2V pánvi nasucho opražíme dozlatova sezamová semínka.
- 3V hrnci rozpustíme máslo a cibuli podusíme. Přilijeme 1 litr humrového bujonu a přivedeme k varu. Pak zmírníme teplotu, přimícháme 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce pasty Miso a 3 lžíce limetkové šťávy. Přidáme 300 g konzervovaného krabího masa.
- 4Vše vaříme maximálně 6 minut.
- 5Polévku posypeme sezamovými semínky a podáváme.
- 6Humrový bujon [30179]:
- 7Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
- 8Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
- 9V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1 1/2 litru vody a 1/2 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1.5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
- 10Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
- 11Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.