Iowská krůta s nádivkou z nakládané kukuřice
210 min.
Ingredience
- 1kusRohlíky bílé
- 2kusyVejce slepičí
- 400gramůKukuřice cukrová nakládaná
- 1kusJablka
- 2lžičkySůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžíceMajoránka sušená drhnutá
- 3,5kilogramyKrůta
- 125gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
933 kcal
Bílkoviny
142 g
Tuky
29 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
2 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Do nádivky rozkrájíme rohlík na kostičky, které vsypeme do misky, v níž jsme rozšlehali vejce. Scedíme nakládanou sladkou kukuřici, nálev uchováme. Dále z velkého jablka vykrojíme jádřinec a dužinu pokrájíme na kostičky. Kukuřici a jablko přimícháme k namočenému rohlíku, osolíme, okořeníme pepřem a sušenou majoránkou. Nádivku dobře promícháme a necháme 20 minut rozležet.
- 2Střední krůtu omyjeme, osušíme, potom ji uvnitř i na povrchu osolíme, opepříme a naplníme nádivkou. Dutinu uzavřeme jehlicí, krůtu svážeme potravinářským provázkem a uložíme na pekáč. Poté ji potřeme rostlinným olejem, podlijeme nálevem z kukuřice a pekáč vložíme do trouby, předehřáté na 180°C.
- 3Při této teplotě pečeme 2¾ - 3 hodiny do zlatohněda. Přitom průběžně poléváme výpekem, je-li třeba, doplníme ho horkým drůbežím vývarem nebo vodou.
- 4Když je krůta upečená, vyndáme ji z pekáče a naporcujeme, šťávu trochu zjemníme máslem, které necháme rozpustit.
- 5Krůtu upravíme na talíře a porce přelijeme šťávou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.