Italské risotto s dýní
65 min.
Ingredience
- 70gramůMáslo čerstvé
- 50gramůMorek
- 1kusCibule
- 150gramůRýže carnaroli
- 2decilitryVíno bílé
- 1litrVývar zeleninový
- 50gramůSýr Parmezán
- 0,25lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaSůl
- 0,25lžičkaMuškátový oříšek
- Dušená dýně
- 300gramůDýně
- 0,5decilitrVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 3špetkyPepř citronový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
497 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
35 g
Sacharidy
28 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Rýži (nejlépe Carnaroli, Arborio nebo Volano) dobře promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat.
- 2Očistíme malou cibuli a pokrájíme ji nadrobno. Dýni omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Oloupanou dýni nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme ji do hrnce s 1 dl vody, 0,5 lžičkou soli a pod poklicí ji dusíme 10–15 minut doměkka. Podušenou ochutíme citrónovým pepřem.
- 3V pánvi rozehřejeme 50 g másla s hovězím morkem. Přidáme cibuli a zpěníme ji. Když cibule začne sklovatět, přisypeme rýži. Za stálého míchání rýži restujeme, necháme zesklovatět a když je průhledná, přilijeme víno a za stálého míchání povaříme. Zakryjeme poklicí a při mírné teplotě rýži dusíme 15 minut.
- 4Poté přilijeme tolik zeleninového vývaru, kolik ho rýže vstřebá. Přidáme sůl a pepř. Vývar budeme přilévat postupně a za stálého míchání vždy, jakmile je rýže suchá. Rýže musí být zalitá. Rýži vaříme 20–25 minut a celou dobu rýži promícháváme. Krátce před dovařením přimícháme do rýže rozvařenou dýni, muškátový oříšek, nastrouhaný parmezán a 20 g másla. Rýže by měla být uvařená na skus, ale musí mít krémovitou konzistenci.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.