Italské risotto s dýní

65 min.
Itálie

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
497 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
35 g
Sacharidy
28 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Rýži (nejlépe Carnaroli, Arborio nebo Volano) dobře promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat.
  • 2
    Očistíme malou cibuli a pokrájíme ji nadrobno. Dýni omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Oloupanou dýni nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme ji do hrnce s 1 dl vody, 0,5 lžičkou soli a pod poklicí ji dusíme 10–15 minut doměkka. Podušenou ochutíme citrónovým pepřem.
  • 3
    V pánvi rozehřejeme 50 g másla s hovězím morkem. Přidáme cibuli a zpěníme ji. Když cibule začne sklovatět, přisypeme rýži. Za stálého míchání rýži restujeme, necháme zesklovatět a když je průhledná, přilijeme víno a za stálého míchání povaříme. Zakryjeme poklicí a při mírné teplotě rýži dusíme 15 minut.
  • 4
    Poté přilijeme tolik zeleninového vývaru, kolik ho rýže vstřebá. Přidáme sůl a pepř. Vývar budeme přilévat postupně a za stálého míchání vždy, jakmile je rýže suchá. Rýže musí být zalitá. Rýži vaříme 20–25 minut a celou dobu rýži promícháváme. Krátce před dovařením přimícháme do rýže rozvařenou dýni, muškátový oříšek, nastrouhaný parmezán a 20 g másla. Rýže by měla být uvařená na skus, ale musí mít krémovitou konzistenci.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.