Jablečno-hruškový páj se zázvorem
100 min.
Ingredience
- mandlové těsto
- 120gramůMandle
- 2lžíceMouka pšeničná hladká
- 120gramůCukr třtinový
- 1kusCukr skořicový
- 80gramůMáslo čerstvé
- ořechové těsto
- 2gramyMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 15gramůOřechy vlašské
- 25gramůCukr krupice
- 80gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceVoda pitná
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceCitronová šťáva
- ovocná náplň
- 3kusyJablka
- 3kusyHrušky
- 40gramůZázvor nakládaný
- 1kusCukr skořicový
- 120gramůCukr třtinový
- 80gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceCukr práškový s vanilkovou příchutí
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
721 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
46 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
7 g
Cukr
59 g
Postup přípravy
- 1Do mísy prosijeme 70 g hladké mouky se solí, přidáme 15 g mletých vlašských ořechů a zamícháme 25 g krupicového cukru.
- 2Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžíci citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- 3Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 4Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
- 5Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme a těsto položíme do pečící formy.
- 6Okraje vidličkou přitiskneme o okraje formy a dáme na 10 minut do mrazničky.
- 7Mezitím si připravíme druhé, mandlové těsto: do mísy dáme 120 g mletých loupaných mandlí, smícháme je s 2 lžícemi hladké mouky, 120 g třtinového cukru, 80 g měkkého másla a 1 skořicovým cukrem. Směs dobře promícháme a uhněteme. Vyválíme z něj stejnou placku, jako z prvního těsta.
- 8Jablka s hruškami omyjeme a osušíme. Omyté ovoce oloupeme, rozkrájíme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na plátky a poklademe je ozdobně na první připravené těsto, které jsme měli v mrazničce. Mezi hrušky a jablka rozložíme nakládaný zázvor. Vše posypeme skořicovým a třtinovým cukrem. Poklademe plátky másla a zakryjeme druhým, mandlovým těstem.
- 9Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 190°C, zakryjeme ho pečícím papírem a pečeme 10 minut. Teplotu snížíme na 175°C a pečeme dalších 35-40 minut.
- 10Upečený páj necháme vychladnout, posypeme práškovým cukrem, nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.