Jablečný dezert s mandlemi
90 min.
Ingredience
- 50gramůHrozinky
- 60mililitrůCalvados
- 240gramůMáslo čerstvé
- 400gramůJablka
- 100gramůCukr třtinový
- 100gramůCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 20gramůKypřicí prášek do pečiva
- 20gramůCitronová kůra
- 60mililitrůMléko polotučné
- 40gramůMandle
- 10gramůCukr moučkový
- Na krém
- 1kusVanilkový lusk
- 200gramůMascarpone
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
843 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
107 g
Sacharidy
68 g
Vláknina
3 g
Cukr
42 g
Postup přípravy
- 1Hrozinky sultánky zalijeme calvadosem a necháme nasáknout. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme nadrobno. V hluboké pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme jablka a cukr a zahříváme za stálého míchání, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vmícháme hrozinky a zahříváme ještě 8 minut, až jablka začnou měknout. Přemístíme je na dno pečící formy a necháme vychladnout.
- 2Zbytek másla utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme vejce, mouku a citronovou kůru. Nakonec přilijeme mléko a vymícháme hustou hmotu, která ale půjde nalít. Zalijeme vychladlá jablka ve formě, rozetřeme, posypeme moučkovým cukrem a nasekanými mandlemi, dáme do středně vyhřáté trouby na 25-30 minut péct. Píchnutím špejlí zkontrolujeme střed koláče, jestli je dopečený. Upečený dezert vyjmeme z trouby, necháme trochu vychladnout a nakrájíme na porce.
- 3Do mísy vyškrábneme polovinu vanilkového lusku i se semeny, přidáme krém mascarpone a vyšleháme metlou. Porce koláče podáváme mírně teplé s kopečkem krému.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.