Jablečný koláč dle francouzského receptu

90 min.
Francie

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
630 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
12 g
Sacharidy
118 g
Vláknina
17 g
Cukr
33 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve si připravíme vínové želé: 375 ml červeného vína (zbytek použijeme do náplně), želírovací cukr, hvězdičku anýzu, hřebíček, skořici, nové koření a vanilkový lusk smícháme v hrnci. Vaříme 20 minut, dokud směs nebude mít konzistenci sirupu. Naplníme tím menší skleničky, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Takto můžeme džem použít na jakýkoli dezert.
  • 2
    Těsto rozválíme na dva 13 cm velké kruhy (nebo takové, jaký je průměr vašich dvou menších koláčových forem). Ty posypeme třtinovým cukrem (stačí jen jedna lžíce) a pečeme je na 180 °C asi pět minut.
  • 3
    Zbylé těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyložíme s ním dvě koláčové formy o průměru 13 cm.
  • 4
    Jablka oloupeme a nakrájíme je na 2 mm tlusté plátky. Naaranžujeme je na koláče, posypeme zbylým třtinovým cukrem a pečeme 25 minut na 180 °C. Necháme vychladnout.
  • 5
    Tři lžíce vínového želé rozpustíme se lžičkou vody a potřeme tím oba koláče.
  • 6
    Créme fraiche smícháme s moučkovým cukrem a drcenými kardamomovými semínky.
  • 7
    Koláče podáváme s ochuceným créme fraiche.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.