Jablečný koláč dle francouzského receptu
90 min.
Ingredience
- 390mililitrůVíno červené
- 200gramůCukr želírovací
- 1kusAnýz celý
- 1kusHřebíček
- 1kusSkořice celá
- 1špetkaNové koření mleté
- 1kusVanilkový lusk
- 320gramůKřehké těsto na koláč quiche
- 4lžíceCukr třtinový
- 3kusyJablka
- 100mililitrůCréme fraiche
- 1lžíceCukr moučka
- 3kusyKardamom
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
630 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
12 g
Sacharidy
118 g
Vláknina
17 g
Cukr
33 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme vínové želé: 375 ml červeného vína (zbytek použijeme do náplně), želírovací cukr, hvězdičku anýzu, hřebíček, skořici, nové koření a vanilkový lusk smícháme v hrnci. Vaříme 20 minut, dokud směs nebude mít konzistenci sirupu. Naplníme tím menší skleničky, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Takto můžeme džem použít na jakýkoli dezert.
- 2Těsto rozválíme na dva 13 cm velké kruhy (nebo takové, jaký je průměr vašich dvou menších koláčových forem). Ty posypeme třtinovým cukrem (stačí jen jedna lžíce) a pečeme je na 180 °C asi pět minut.
- 3Zbylé těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyložíme s ním dvě koláčové formy o průměru 13 cm.
- 4Jablka oloupeme a nakrájíme je na 2 mm tlusté plátky. Naaranžujeme je na koláče, posypeme zbylým třtinovým cukrem a pečeme 25 minut na 180 °C. Necháme vychladnout.
- 5Tři lžíce vínového želé rozpustíme se lžičkou vody a potřeme tím oba koláče.
- 6Créme fraiche smícháme s moučkovým cukrem a drcenými kardamomovými semínky.
- 7Koláče podáváme s ochuceným créme fraiche.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.