Jablečný koláč se skořicovou šlehačkou

100 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
542 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
30 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
4 g
Cukr
32 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Z rostlinného tuku, mouky, cukru, vejce a soli vypracujeme křehké těsto. Zabalíme do fólie a uložíme na 2 hodiny do chladna.
  • 2
    Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a pokrájíme na dílky, promícháme s cukrem, citronovou šťávou, mletými mandlemi, hrozinkami a skořicí.
  • 3
    Třetinu těsta vyválíme na tenký plát, dle velikosti formy, a položíme do nevymazané formy. Z druhé třetiny vytvarujeme váleček a vyložíme jím boky formy tak, aby vznikl asi 5 cm vysoký okraj. Těsto ve formě několikrát propíchneme vidličkou a rovnoměrně pokryjeme jablečnou směsí.
  • 4
    Zbylé těsto rovněž vyválíme na velikost formy, opatrně přeneseme na jablka ve formě. Několikrát propíchneme vidličkou a u krajů pevně přitiskneme. Troubu předehřejeme na 200 °C a koláč pečeme asi 50 minut.
  • 5
    Z moučkového cukru a jedné lžíce studené vody umícháme hladkou polevu. Horký koláč potřeme polevou a necháme vychladnout. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem a skořicí dotuha. Podáváme k jablečnému koláči.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.