Jablečný koláč se skořicovou šlehačkou
100 min.
Ingredience
- Náplň a poleva
- 3lžíceCukr moučkový
- 100gramůCukr krupice
- 75gramůHrozinky
- 1lžičkaSkořice mletá
- 125gramůMandle
- 1kilogramJablka
- 0,5kusCitrony
- Skořicová šlehačka
- 1kusCukr vanilka
- 1lžičkaSkořice mletá
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1kusVejce slepičí
- 200gramůTuk
- 100gramůCukr krupice
- 375gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaSůl
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
542 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
30 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
4 g
Cukr
32 g
Postup přípravy
- 1Z rostlinného tuku, mouky, cukru, vejce a soli vypracujeme křehké těsto. Zabalíme do fólie a uložíme na 2 hodiny do chladna.
- 2Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a pokrájíme na dílky, promícháme s cukrem, citronovou šťávou, mletými mandlemi, hrozinkami a skořicí.
- 3Třetinu těsta vyválíme na tenký plát, dle velikosti formy, a položíme do nevymazané formy. Z druhé třetiny vytvarujeme váleček a vyložíme jím boky formy tak, aby vznikl asi 5 cm vysoký okraj. Těsto ve formě několikrát propíchneme vidličkou a rovnoměrně pokryjeme jablečnou směsí.
- 4Zbylé těsto rovněž vyválíme na velikost formy, opatrně přeneseme na jablka ve formě. Několikrát propíchneme vidličkou a u krajů pevně přitiskneme. Troubu předehřejeme na 200 °C a koláč pečeme asi 50 minut.
- 5Z moučkového cukru a jedné lžíce studené vody umícháme hladkou polevu. Horký koláč potřeme polevou a necháme vychladnout. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem a skořicí dotuha. Podáváme k jablečnému koláči.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.