Jablka v županu s čedarem
80 min.
Ingredience
- Náplň
- 6kusůJablka
- 75gramůCukr třtinový
- 30gramůHrozinky
- 30gramůOřechy vlašské
- 60gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaSkořice mletá
- Omáčka
- 300mililitrůDžus jablečný
- 125mililitrůSirup javorový
- 1kusVejce slepičí
- 1lžičkaSůl
- 60gramůMáslo čerstvé
- 120gramůSýr Čedar
- 6kusůHřebíček
- 365gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
738 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
29 g
Sacharidy
109 g
Vláknina
7 g
Cukr
53 g
Postup přípravy
- 1Mouku smícháme se solí, rozdrobeným máslem, studenou vodou a strouhaným čedarem. Rukama nebo hnětačem vypracujeme vláčné těsto.
- 2V míse smícháme cukr, hrozinky, ořechy, máslo a skořici. Jablka oloupeme, vyjmeme jádřince, ale neprořízneme jablka zcela.
- 3Z těsta oddělíme 45 g, zbytek vyválíme na obdélník 52 x 35 cm. Obdélník rozkrájíme na 6 čtverců o straně 17,5 cm. Jablka postavíme do středů čtverců, do otvoru v jablku dáme náplň a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Vrcholy těsta přitlačíme k povrchu jablka. Stejný postup opakujeme se všemi jablky.
- 4Jablka přendáme na vymazaný plech. Z odloženého těsta vyválíme plát o síle 5 mm a vykrájíme 12 lístků, na které vyznačíme žebra. Jablka v županu potřeme rozšlehaným vejcem a na vrchol každého umístíme dva lístky, které rovněž potřeme vejcem. Mezi lístky zapíchneme hřebíček kulatou částí dolů, aby vypadal jako stopka.
- 5Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 35 minut. Po této době polijeme jablka směsí sirupu a jablečné šťávy. Pečeme ještě 15 minut, občas podlijeme omáčkou. Podáváme teplé s omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.