Jablka v županu s čedarem

80 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
738 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
29 g
Sacharidy
109 g
Vláknina
7 g
Cukr
53 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Mouku smícháme se solí, rozdrobeným máslem, studenou vodou a strouhaným čedarem. Rukama nebo hnětačem vypracujeme vláčné těsto.
  • 2
    V míse smícháme cukr, hrozinky, ořechy, máslo a skořici. Jablka oloupeme, vyjmeme jádřince, ale neprořízneme jablka zcela.
  • 3
    Z těsta oddělíme 45 g, zbytek vyválíme na obdélník 52 x 35 cm. Obdélník rozkrájíme na 6 čtverců o straně 17,5 cm. Jablka postavíme do středů čtverců, do otvoru v jablku dáme náplň a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Vrcholy těsta přitlačíme k povrchu jablka. Stejný postup opakujeme se všemi jablky.
  • 4
    Jablka přendáme na vymazaný plech. Z odloženého těsta vyválíme plát o síle 5 mm a vykrájíme 12 lístků, na které vyznačíme žebra. Jablka v županu potřeme rozšlehaným vejcem a na vrchol každého umístíme dva lístky, které rovněž potřeme vejcem. Mezi lístky zapíchneme hřebíček kulatou částí dolů, aby vypadal jako stopka.
  • 5
    Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 35 minut. Po této době polijeme jablka směsí sirupu a jablečné šťávy. Pečeme ještě 15 minut, občas podlijeme omáčkou. Podáváme teplé s omáčkou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.