Jablkový koláč s drobenkou
70 min.
Ingredience
- 500gramůMouka polohrubá
- 30gramůDroždí
- 1kusVejce slepičí
- 2decilitryMléko polotučné
- 3lžíceCukr krupice
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 20gramůCukr vanilka
- 1špetkaSůl
- 1kilogramJablka
- 2lžíceStrouhanka
- 1hrstMouka pšeničná hrubá
- 100gramůMáslo jihočeské AB
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
339 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
2 g
Sacharidy
72 g
Vláknina
4 g
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 1V hrníčku z vlažného mléka a droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.
- 2Do misky vsypeme polohrubou mouku, rozklepneme 1 ks vejce, přidáme 30 g másla, vanilkový cukr, kypřící prášek, špetku soli, vlijeme kvásek. V kuchyňském robotu vypracujeme husté těsto, které necháme na teplém místě vykynout 30 minut. Vykynuté těsto přeložíme na hrubou moukou posypaný val, rozválíme na plat velký jako plech. Plech vymažeme 10 g másla, posypeme strouhankou a na něj položíme těsto. Na těsto naskládáme na plátky nakrájená jablka - asi tři vrstvy. Posypeme je strouhankou a krupicovým cukrem, na vrch dáme drobenku. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme vychladnout a nakrájíme na pěkné porce.
- 3Příprava drobenky: Na pánvi rozehřejeme 60 g másla, hrubou mouku, krupicový cukr za stálého míchání osmažíme mouku dozlatova.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.