Jahelník se sušenými švestkami

75 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
823 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
44 g
Sacharidy
94 g
Vláknina
8 g
Cukr
24 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Sušené švestky dáme do síta a pod tekoucí vodou je promyjeme, pak je vypeckujeme a namočíme je do studené vody (1/2 litru) přibližně na 15 minut, pak je scedíme a rozkrájíme. Hrozinky též v sítu promyjeme a necháme odkapat.
  • 2
    Jáhly spaříme (tak nebudou hořké), tzn.: 3x je přelijeme vroucí vodou - jáhly nasypeme do hrnce, uvaříme si konvici vody (2 litry), trochu vařící vody nalijeme na jáhly, promícháme, přecedíme a znovu totéž. Pak jáhly zalijeme mlékem, přimícháme cukr, sůl a za stálého míchání je vaříme doměkka 30-35 minut.
  • 3
    Polovinu jáhlové kaše dáme do máslem (1 lžíce) vymazané zapékací mísy, na ni dáme pokrájené švestky, hrozinky, vše posypeme skořicovým cukrem, na ovoce rozetřeme druhou polovinu kaše, přelijeme rozpuštěným máslem (3 lžíce) a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200°C přibližně 20 minut, až povrch bude zlatý.
  • 4
    Přibližně 5-7 minut před dopečením, když jáhly začínají růžovět, přelijeme kaši smetanou, ve které jsme si rozšlehali 2 žloutky.
  • 5
    Upečený švestkový jahelník nakrájíme na porce, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a znovu přelijeme rozpuštěným máslem. Na jednu porci počítáme 1/2 lžíce másla.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.