Jahelník se sušenými švestkami
75 min.
Ingredience
- 250gramůŠvestky sušené
- 2,5litryVoda pitná
- 300gramůJáhly - loupané proso
- 1,5litryMléko plnotučné
- 1lžíceCukr krupice
- 1lžičkaSůl
- 7lžicMáslo čerstvé
- 60gramůHrozinky
- 2kusyCukr skořicový
- 2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 2lžíceCukr práškový s vanilkovou příchutí
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
823 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
44 g
Sacharidy
94 g
Vláknina
8 g
Cukr
24 g
Postup přípravy
- 1Sušené švestky dáme do síta a pod tekoucí vodou je promyjeme, pak je vypeckujeme a namočíme je do studené vody (1/2 litru) přibližně na 15 minut, pak je scedíme a rozkrájíme. Hrozinky též v sítu promyjeme a necháme odkapat.
- 2Jáhly spaříme (tak nebudou hořké), tzn.: 3x je přelijeme vroucí vodou - jáhly nasypeme do hrnce, uvaříme si konvici vody (2 litry), trochu vařící vody nalijeme na jáhly, promícháme, přecedíme a znovu totéž. Pak jáhly zalijeme mlékem, přimícháme cukr, sůl a za stálého míchání je vaříme doměkka 30-35 minut.
- 3Polovinu jáhlové kaše dáme do máslem (1 lžíce) vymazané zapékací mísy, na ni dáme pokrájené švestky, hrozinky, vše posypeme skořicovým cukrem, na ovoce rozetřeme druhou polovinu kaše, přelijeme rozpuštěným máslem (3 lžíce) a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200°C přibližně 20 minut, až povrch bude zlatý.
- 4Přibližně 5-7 minut před dopečením, když jáhly začínají růžovět, přelijeme kaši smetanou, ve které jsme si rozšlehali 2 žloutky.
- 5Upečený švestkový jahelník nakrájíme na porce, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a znovu přelijeme rozpuštěným máslem. Na jednu porci počítáme 1/2 lžíce másla.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.