Jáhlové knedle nasladko
60 min.
Ingredience
- 250gramůJáhly - loupané proso
- 3,5litryVoda pitná
- 5,5decilitrůMléko plnotučné
- 2,5lžičkySůl
- 2kusyVejce slepičí
- 0,5decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 5lžicMouka pšeničná hrubá
- 1kusCukr skořicový
- 4lžíceCukr moučkový
- 8lžicMáslo čerstvé
- 500gramůKompot meruňkový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
875 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
48 g
Sacharidy
99 g
Vláknina
8 g
Cukr
37 g
Postup přípravy
- 1Jáhly dáme do síta a přelijeme je 1 litrem vařící vody. Pak je odkapané dáme do hrnce, přilijeme mléko, přimícháme 0,5 lžičky soli a vaříme je pomalu 35 minut.
- 2Vychladlou kaši dáme do mísy. Vmícháme vejce, smetanu, 0,5 dl mléka, 0,5 lžičky soli a hrubou mouku. Té dáme postupně jen tolik, aby nám vzniklo tuhé těsto (3-5 lžic).
- 3Těsto dáme na pomoučený vál, lžící těsto vykrajujeme a vyválíme malé knedle.
- 4V hrnci přivedeme k varu 2,5 litru vody s lžičkou soli a knedlíky do ní opatrně naházíme. Promícháme a podle velikosti je vaříme přibližně 4-6 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, posypeme skořicovým a práškovým cukrem.
- 5Nakonec knedle polijeme rozpuštěných máslem, navrch položíme kompotované meruňky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.