Jáhlové šišky s mákem
50 min.
Ingredience
- 250gramůJáhly - loupané proso
- 150gramůMouka polohrubá
- 70gramůMák mletý
- 4lžíceCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- 8lžicMáslo čerstvé
- 2,5litryVoda pitná
- 1,5lžičkySůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
817 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
44 g
Sacharidy
95 g
Vláknina
10 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Jáhly v sítu promyjeme 2x vařící vodou (1 litr), pak je dáme do hrnce s 5 dl vody a 1/2 lžičkou soli. Vaříme je 30 minut a vyklopíme je do mísy. Vychladlé smícháme s moukou na polotuhé až tuhé těsto.
- 2Na vále posypaném moukou si těsto dobře zpracujeme a vyválíme na tenké válečky, asi 1,5 cm silné a 4–5 cm dlouhé.
- 3V misce smícháme pomletý mák s práškovým cukrem a vanilkovým cukrem.
- 4V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody s 1 lžičkou soli.
- 5Když se voda začne vařit, šišky do ní naházíme, promícháme a jakmile vyplavou napovrch, tak je hned vybíráme děrovanou naběračkou, dáváme je na talíře, posypeme připraveným mákem, polijeme rozpuštěným máslem a ihned teplé podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.