Jáhlový nákyp s rozinkami a tvarohem
65 min.
Ingredience
- Na náplň
- 500gramůTvaroh měkký
- 150gramůCukr moučkový
- 20gramůCukr vanilka
- 150gramůRozinky bílé
- 1lžíceCitronová kůra
- 1,5kusyVejce slepičí
- Na zálivku
- 1,5decilitryVejce slepičí
- 3lžíceMléko polotučné
- 50gramůMed včelí
- 1špetkaSůl
- 3decilitryMléko polotučné
- 60gramůCukr krupice
- 30gramůMáslo čerstvé
- 20gramůCukr vanilka
- 100gramůJáhly - loupané proso
- 30gramůMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
533 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
10 g
Sacharidy
87 g
Vláknina
2 g
Cukr
41 g
Postup přípravy
- 1Osolené mléko v kastrůlku povaříme s cukrem, máslem a vanilkovým cukrem. Do vařícího se mléka vsypeme opláchnuté a okapané jáhly. Společně povaříme 15 minut na hustou kaši a stáhneme ze sporáku. Měkký tvaroh smícháme s opláchnutými rozinkami, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem, citronovou kůrou a vejci. Dobře promíchané všechny suroviny s tvarohem vmícháme do vychladlé jáhlové směsi.
- 2Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme hrubou mouku a rozložíme jáhlovou směs. Vejce rozšleháme s mlékem a medem a půlku zálivky nalijeme na jáhly v zapékací misce. Potom opět rozložíme jáhlovou směs a zase povrch přelijeme druhou půlkou zálivky. Na povrch naskládáme na tenké plátky nakrájené máslo a vložíme do nahřáté trouby.
- 3Pečeme při 180°C teplotě 40-45 minut.
- 4Po upečení nákyp vytáhneme z trouby, necháme 5-10 minut odpočinout. Nakrájíme na úhledné porce, pokládáme na jednotlivé talíře a ještě teplé podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.