Jahodové kremrole
55 min.
Ingredience
- jahodová pěna
- 8kusůVaječný bílek slepičí
- 450gramůCukr krupice
- 100gramůJahody zahradní
- 3lžíceCukr práškový s vanilkovou příchutí
- 430gramůMouka pšeničná hladká
- 250gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaSůl
- 1,5decilitryVoda pitná
- 1lžíceOcet kvasný lihový
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1,5decilitryVoda pitná
- 1lžíceCukr vanilka
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaSůl
- 2lžíceCukr moučkový
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
662 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
33 g
Sacharidy
83 g
Vláknina
200 mg
Cukr
47 g
Postup přípravy
- 1Na kremrole si musíme připravit dva druhy těst, ze kterých si připravíme domácí listové těsto.
- 2Na přípravu prvního těsta si dáme do mísy 130 g hladké mouky a změklé máslo (250 g), 1/2 lžičky soli, asi 0.5 vody a rukou těsto dobře uhněteme. Utvoříme si máslovou kostku, kterou zabalíme do fólie a dáme ji do chladničky ztuhnout.
- 3Druhé těsto: na vál si nasypeme 300 g hladké mouky, uděláme si důlek a dáme do něj 2 žloutky, lžíci octa, 0.5 -1 dl vody. Pomoci rukou a vidličky ingredience spojíme a pomalu přiléváme smetanu, kterou do těsta zapracujeme. Pak rukama uhněteme vláčné těsto, které rozválíme na čtverec, doprostřed dáme první máslové těsto. Okraje druhého těsta přeložíme přes sebe, rozválíme a znovu přeložíme. Takto celkem budeme překládat 4 x, až nám vznikne vláčné hladké listové těsto. Utvoříme si z něj obdélník, zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho do chladničky odpočinout na 2 hodiny.
- 4Listové těsto pak rozválíme na pomoučeném vále na plát o síle 3 mm a nakrájíme z něj proužky široké 3 cm. Tyto proužky navíjíme na kovové trubičky, které jsme si namočili do mírně osolené vody. Proužky těsta musíme navinout tak, aby se okraje překrývaly alespoň 2 - 3 mm. Trubičky poklademe na plech, který jsme opláchli vodou a potřeme je rozšlehaným mírně osoleným žloutkem. Pak je vložíme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme je při 200°C přibližně 10 - 15 minut dozlatova.
- 5Vychladlé kremrole sundáme opatrně z kovových trubiček a plníme je jahodovou pěnou.
- 6Jahodová pěna: v míse, kterou jsme si dali do hrnce s horkou vodou (vodní lázeň), budeme šlehat 8 bílků v tuhý sníh, do kterého zašleháme krupicový cukr. Když nám sníh začne houstnout přimícháme do něj pomalu rozmixované čerstvé jahody.
- 7Sníh by měl mít hustou, ale lehkou konzistenci. Sníh dáme do plnícího sáčku se stříkacím nástavcem a kremrole naplníme.
- 8Kremrole posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.