Jahodovo-rebarborový koláč
80 min.
Ingredience
- na ozdobu
- šlehačka
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCukr moučkový
- směs ovoce
- 340gramůJahody zahradní
- 240gramůReveň (Rebarbora)
- 1kusCukr skořicový
- 230gramůCukr krupice
- 2lžícePomerančová kůra
- 2lžíceMalinová šťáva
- 1špetkaMuškátový oříšek
- těsto
- 250gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 230gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
790 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
48 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
3 g
Cukr
46 g
Postup přípravy
- 1Do větší mísy vsypeme prosetou mouku, špetku soli. Měkké máslo nakrájíme na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se 2 lžícemi octa a 2 lžícemi ledové vody.
- 2Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého promíchání s moukou, vlijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme, potom ho rukou důkladně v míse (nebo na vále) zpracujeme. Rozdělíme na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladnu 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
- 3Nastříháme si pečicí papír velikosti formy a vyválíme plát o síle 3 mm. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
- 4Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
- 5Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu. Vyválíme si druhou placku.
- 6Jahody omyjeme, necháme okapat. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2 cm kousky. Rebarboru v míse smícháme s 1 skořicovým cukrem, 230 g krupicového cukru, nastrouhanou pomerančovou kůrou, 2 lžicemi malinové šťávy, 1 špetkou nastrouhaného muškátového oříšku, nakonec zlehka vmícháme jahody, které jsme rozkrájeli na poloviny.
- 7Ovocnou náplň položíme na připravenou placku, urovnáme a zakryjeme druhou plackou. Okraje k sobě přilepíme a koláč dáme do trouby, předem vyhřáté na 220°C. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou. Pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 175°C a těsto pečeme dalších 35 - 40 minut.
- 8Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme.
- 9Omytý a osušený pomeranč oloupeme, dílky zbavíme slupky tak, aby nám zůstala jen dužina.
- 10Upečený koláč necháme vychladnout. Pak ho nakrájíme, ozdobíme šlehačkou, půlměsíčky pomeranče a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.