Jahodový křehký koláč
85 min.
Ingredience
- na ozdobu
- 1lžičkaCukr skořicový
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- na potření a vysypání těsta
- ovoce
- smetanová zálivka
- 2kusyVejce slepičí
- 200gramůTvaroh měkký - nízkotučný
- 200gramůCukr krupice
- 3lžíceMed včelí
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 175gramůMáslo čerstvé
- 6lžicVoda pitná
- 1špetkaSůl
- 375gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1381 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
74 g
Sacharidy
156 g
Vláknina
8 g
Cukr
75 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme křehké těsto - páj. V míse si smícháme hladkou mouku, tuhé máslo a špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.
- 2Druhý den si na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta si na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou. (Těsto lze také vyválet jednodušeji v průhledné potravinářské fólií, tak se nedrobí a práce jde snadněji. Nepotřebujeme ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta). Plackou vyložíme olejem vymazanou rozevírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem, vysypeme nastrouhanými vlašskými ořechy. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy a použijeme ho později jako víko.
- 3Jahody omyjeme, odstraníme zelené části a pokrájíme je na poloviny. Vajíčka si vyšleháme a smícháme je se smetanou, tvarohem, medem, cukrem a vanilkovým cukrem. Naplníme formu jahodami a zalijeme je smetanovou směsí s tvarohem a pokryjeme těstovým víkem. Okraje spodního těsta potřeme bílkem a okraj víka přitlačíme, potom celý povrch propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.
- 4Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme na 45 minut dozlatova.
- 5Upečený křehký koláč s jahodami necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme na porce a podáváme ozdobený šlehačkou, posypanou skořicovým cukrem. (Šlehačku jsme vyšlehali z vychlazené smetany.)
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.