Jednoduchá úprava vařené chobotnice

80 min.
Itálie

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
231 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
4 g
Sacharidy
11 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Očištěnou, omytou malou chobotnici zbavenou odříznutím ramen a hlavy a zobáku. Zadní část hlavy vyčistíme od vnitřností tak, že hlavu obrátíme naruby a vyjmeme obsah. Pak vyřízneme oči a vzniklým otvorem odstraníme žlázy s inkoustem. Okraj hlavy nařízneme a stáhneme z kůže. Takto upravenou čistou hlavu a tělo znovu omyjeme ostatní vyhodíme. Omyjeme si 2 citróny. Z jednoho vymačkáme šťávu do skleničky, druhý citrón rozkrájíme na čtvrtky. Petrželovou nať omyjeme, setřepeme vodu a odložíme ji do misky.
  • 2
    Hlavu a chapadla chobotnice vložíme na několik sekund do hrnce s vroucí osolenou vodou a chilli papričkou, opět chobotnici vynoříme, ale ne celou (hlavu necháme ve vodě). Postup po několika sekundách opakujeme do doby, až se začnou chapadla stáčet. Jakmile chapadla nemění tvar, ponoříme ji celou do vroucí vody a pomalu ji vaříme 50-60 minut. Uvařenou chobotnici necháme ve vývaru odstát asi 15 minut - tím více změkne. Pak ji z vývaru vyjmeme, pokrájíme na kousky a dáme je do mísy. Vývar ochutíme citrónovou šťávou, olivovým olejem, podle chuti jablečným octem, pak scezený vývar nalijeme na pokrájenou chobotnici a podáváme.
  • 3
    Kousky chobotnice na talířích ozdobíme čtvrtky citrónu a snítky petrželky.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.