Jemná vánočka z těsta z domácí pekárny
65 min.
Ingredience
- 270mililitrůVoda pitná
- 80gramůOlej olivový
- 500gramůMouka polohrubá
- 30gramůMouka sójová plnotučná
- 60gramůCukr třtinový
- 20gramůCukr vanilka
- 0,5lžičkaSůl
- 20gramůDroždí
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 25gramůRozinky tmavé
- 20gramůMandle
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
529 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
18 g
Sacharidy
80 g
Vláknina
4 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přidáme jeden žloutek a olej. Přisypeme smíchané oba druhy mouky a pudinkový prášek, doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího cukr.
- 2Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- 3Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyndáme z ní formu a těsto přendáme na moukou posypanou pracovní plochu. Prohněteme ho a zapracujeme do něj omyté a okapané rozinky. Pak z těsta upleteme klasickou vánočku a tu přemístíme na lehce vymazaný pečicí plech.
- 4Potřeme ji rozšlehaným žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi.
- 5Pečeme přibližně 25 minut v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia, až má zlatavou barvu. Po upečení necháme pomalu vychladnout a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.