Jemný makový koláč
85 min.
Ingredience
- Krém
- 3kusyVejce slepičí
- 50gramůTuk
- 160gramůCukr krupice
- 1kusPudinkový prášek - vanilkový
- 1lžičkaTresť vanilková
- 1kusCitrony
- 650gramůSýr sójový - Tofu
- Maková náplň
- 3kusyVejce slepičí
- 50gramůHrozinky
- 2baleníNáplň maková
- Potření
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceSójový nápoj
- 3kusyVejce slepičí
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 160gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 1kusCukr vanilka
- 50gramůTuk
- 400gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaCitronová kůra
Počet porcí:
16Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
336 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
12 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
2 g
Cukr
24 g
Postup přípravy
- 1Smícháme mouku, prášek do pečiva, citrónovou kůru, cukr, sůl, vanilkový cukr, rostlinný tuk, vejce a vypracujeme křehké těsto. Zabalíme do fólie a necháme 30 minut v chladu.
- 2Rostlinný tuk rozpustíme v rendlíku a necháme trochu vychladnout. Tofu nakrájíme na kousky a rozmixujeme, hmotu přendáme do mísy, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, vejce, pudinkový prášek se smetanovou příchutí, vanilkové aroma, rozehřátý tuk a pomocí šlehače vytvoříme hladkou hmotu.
- 3Makovou nápň smícháme s vejci a rozinkami. Plech potřeme tukem, vyložíme dvěma třetinami těsta, rovnoměrně potřeme krémem z tofu a koláč předpékáme v předehřáté troubě na 175°C asi 10 minut.
- 4Mezitím vyválíme ze zbylého těsta placku a rádýlkem jí pokrájíme na proužky silné asi 1 cm. Koláč vyndáme z trouby, na krém rozetřeme rovnoměrně makovou náplň a z proužků těsta vytvoříme na povrchu mřížku.
- 5Smícháme žloutek, sójový nápoj a proužky těsta potřeme. Koláč dopékáme v troubě asi 35 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.